Odpłatność za DPS_umowa - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 18 maja 2021, 8:35

Skierowaliśmy osobę z terenu gminy do DPS. Umieszczony w DPS Pan ma żonę i troje dzieci. Po wywiadach aliment. u nich dochód jednej córki przekracza 300% kryterium doch. na os. (prowadzi gosp. domowe z mężem). Pozostałym nie. Mam pytanie. Czy zawierając ewentualnie z nią umowę o ponoszenie odpłatności za pobyt ojca w DPS można ustalić kwotę niższą niż 1/4 kwoty pozostającej po odliczeniu od kosztu pobytu 70% emerytury umieszczonej osoby?
Czesław
Praktykant
Od: 10 lip 2020, 10:03
Zajmuję się: SR,ŚW,FA

Napisano: 18 maja 2021, 9:06

Nie ma przeszkód żeby ustalić mniejszą (niż wyliczona) odpłatność z korzyścią dla zstępnego albo zwolnić daną osobę całkowicie lub częściowo z tej odpłatności, jeśli są ku temu powody (art. 64, 64a, 64b ustawy). Po to właśnie zawiera się umowę, żeby określić ze zstępnym, jaką kwotę odpłatności może wnosić. Ta 1/4 kwoty pozostałej to jest maksymalna wysokość odpłatności, jaką można żądać w tej sytuacji od zobowiązanego. Trzeba tylko pamiętać, że kwota pozostająca rodzinie po wniesieniu opłaty nie może być niższa niż 300% kryterium na osobę w rodzinie – to jest jedyne obostrzenie ustawowe w sprawie ustalenia odpłatności.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 18 cze 2021, 13:35

Proszę o pomoc. Kobieta zostanie wkrótce umieszczona w dps. Ma dwoje dzieci, syna i córkę. Mam wywiad alimentacyjny u córki, mieszka z mężem i dwójką dzieci z czego jedno jest pełnoletnie i jeszcze się uczy.Córka ma jeszcze dorosłego syna(wnuk umieszczanej w dps) który mieszka osobno, czekam na wywiad alimentacyjny od niego. Jest jeszcze syn umieszczanej który przebywa za granicą, póki co nie mam jego danych.
Czy dobrze myślę że liczba osób zobowiązanych wynosi w tej chwili 3? Czyli córka, syn i wnuk? W przypadku gdy córka i syn nie będą ponosili odpłatności, kwota którą powinien ewentualnie ponosić wnuk to 1/3 po odjęciu tego co zapłaci sama klientka?
klementyna
Stażysta
Od: 02 mar 2016, 9:14
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2021, 15:32

Czyli jest
0. Osoba z DPS
1. Syn osoby z dps (za granicą)
2. Córka osoby z dps
3. Pełnoletnie dziecko córki dps mieszkające razem z córką (to, które jeszcze się uczy)
4.Dorosły syn córki (wnuk osoby z dps)
Razem cztery osoby. Sądzę, że nie ma podstaw aby obciążać kogokolwiek większą opłatą ze względu na trudność w ustaleniu danych innej osoby. Czyli MAKSYMALNA kwota, którą można zaproponować wnukowi to 1/4.
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Napisano: 21 cze 2021, 8:52

Dzięki obserwator, czyli ten wnuk który mieszka z córką też jest brany pod uwagę? i w momencie gdy jego siostra/ wnuczka kierowanej osiągnie pełnoletność to będzie piątą osobą?
klementyna
Stażysta
Od: 02 mar 2016, 9:14
Zajmuję się:

Napisano: 14 wrz 2021, 12:09

obserwator pisze:
18 cze 2021, 15:32
Czyli jest
0. Osoba z DPS
1. Syn osoby z dps (za granicą)
2. Córka osoby z dps
3. Pełnoletnie dziecko córki dps mieszkające razem z córką (to, które jeszcze się uczy)
4.Dorosły syn córki (wnuk osoby z dps)
Razem cztery osoby. Sądzę, że nie ma podstaw aby obciążać kogokolwiek większą opłatą ze względu na trudność w ustaleniu danych innej osoby. Czyli MAKSYMALNA kwota, którą można zaproponować wnukowi to 1/4.
Jest 5 zstępnych - 2 dzieci i 3 wnuków. Na jakiej podstawie prawnej można stwierdzić, że małoletni wnuk nie jest zobowiązany do opłaty? Nie ma takiego przepisu.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 16 wrz 2021, 21:43

Też jestem ciekaw - zapewne wynika to z ogólniejszych przepisów. Byłoby dziwne, gdyby trzymiesięczne niemowlę zostało obciążone opłatą za pradziadka. Choć różne dziwne rzeczy w ups są...
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Napisano: 17 wrz 2021, 12:49

obserwator pisze:
16 wrz 2021, 21:43
Też jestem ciekaw - zapewne wynika to z ogólniejszych przepisów. Byłoby dziwne, gdyby trzymiesięczne niemowlę zostało obciążone opłatą za pradziadka. Choć różne dziwne rzeczy w ups są...
No ale ja pytam na jakiej podstawie Ty odpowiadając na pytanie wskazałeś, że dziecko niepełnoletnie nie ponosi opłaty.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x