ubezpieczenia na 90 dni - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 maja 2021, 17:44

wpłynął do mnie w tamtym tygodniu wniosek ze Szpitala z prośbą o wydanie decyzji przyznającej Panu X prawo do świadczeń zdrowotnych na 90 dni. Dziś rodzina Pana X skontaktowała się ze mną informując że W/w jest już objęty ubezpieczeniem od 1 dnia pobytu w Szpitalu. Szpital znajduje się w innej miejscowości wiec musiałabym wystąpić o przeprowadzenie wywiadu do innego GOPS-u i wydać decyzję odmowną czy mogę poinformować szpital pismem że Pan X ma ubezpieczenie zdrowotne?
prac.socjalnygops
Praktykant
Od: 17 cze 2020, 10:12
Zajmuję się: zajmuję się pracą socjalną, asystent rodziny

Napisano: 18 maja 2021, 8:38

NO to czekamy, pomoże ktoś?????? bardzo prosimy!
jagoda191
Stażysta
Od: 20 lut 2019, 13:45
Zajmuję się: OPS - pracownik socjalny

Napisano: 18 maja 2021, 8:46

Poinformować szpital trzeba, że pan posiada już ubezpieczenie zdrowotne od dnia..... z innego tytułu, ale wpłynął przecież wniosek formalny w sprawie objęcia pacjenta ubezpieczeniem, którego nie można tak po prostu załatwić pismem. Jeżeli ten pan faktycznie został objęty ubezpieczeniem od pierwszego dnia pobytu w szpitalu, to nie można potwierdzić jego prawa do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej, a wniosek szpitala stał się bezprzedmiotowy. Więc albo odmowa albo umorzenie postępowania - zgodnie z art. 105 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego: „Gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części.” W takim przypadku wywiadu już nie trzeba przeprowadzać, po prostu umarza się sprawę bez rozstrzygnięcia co do jej istoty.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 18 maja 2021, 8:57

dziękuję za podpowiedź :-)
prac.socjalnygops
Praktykant
Od: 17 cze 2020, 10:12
Zajmuję się: zajmuję się pracą socjalną, asystent rodziny

Napisano: 18 maja 2021, 10:39

Odnośnie wniosku szpitala o objęcie ubezpieczeniem ze środków publicznych osoby nieubezpieczonej....... pismo przyszło, wezwałam Pana, złożył oświadczenia o dochodach (praca dorywcza)ale nie miał dowodu osobistego (zgubił ) a innego dokumentu nie posiada ani paszportu ani prawa jazdy. Nie mogłam stwierdzić jego tożsamości więc otrzymał wniosek o dowód miał go złożyć i po otrzymaniu dowodu zgłosić się celem okazania.
I zniknął.... nie przyszedł, nie odbiera pism (są awizowane i wracają) w domu byłam 3 razy i nikogo nie ma........ co teraz? przedłużałam postanowieniem termin załatwienia sprawy i chciałam wniosek pozostawić bez rozpatrzenia jednak moja Pani prawnik jest zdania że nie mogę odmówić, ustalić dochody i za wszelką cenę wydać decyzję .... sama nie wiem , jak wy to robicie? jak stwierdzić tożsamość?
jagoda191
Stażysta
Od: 20 lut 2019, 13:45
Zajmuję się: OPS - pracownik socjalny

Napisano: 18 maja 2021, 15:21

* Do jagoda191 *
Pani prawnik mądrze prawi, a szpital ma prawo żądać wydania decyzji potwierdzającej prawo do bezpłatnych ŚOZ, nawet w przypadku zgonu pacjenta i braku wywiadu, bo jest stroną w postępowaniu i ma interes prawny w tej sprawie - uzyskanie refundacji kosztów z NFZ. Potwierdzają to liczne przykłady z orzecznictwa. Nie możesz odmówić potwierdzenia prawa do świadczeń opieki zdrowotnej z powodów innych niż niespełnianie przez wnioskodawcę przesłanek ściśle określonych w art. 54 ust. 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, tzn. gdy wnioskodawca nie jest polskim obywatelem (z pewnymi wyjątkami) lub przekracza kryterium dochodowe, ew. gdy występuje dysproporcja pomiędzy dochodem, a sytuacją majątkową – ale musi być ona rażąca i odpowiednio udokumentowana. Z uwagi na powyższe - nie można więc odmówić potwierdzenia prawa do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej z innych przyczyn – w tym z powodu „braku kontaktu” i/lub niemożności przeprowadzenia wywiadu albo niemożności ustalenia jakichś danych. Z wyżej wymienionych względów – nie można też pozostawić tego wniosku bez rozpoznania. Jeżeli masz już poczynione ustalenia w sprawie tego pana, oświadczenie(a) - w tym o jego dochodach, należy wydać decyzję. Jeżeli trapią Cię poważne wątpliwości co do tożsamości tego pana – popytaj sąsiadów, znajdź kogoś, kto go zna(ł) i to potwierdzi, dołącz do akt notatkę/protokół/oświadczenie. Jeśli natomiast wiesz, że to był właściwy „pacjent”, ale jedynie nie mógł się wylegitymować, można zrobić adnotację na oświadczeniu/wywiadzie/notatce – w miejscu na oznaczenie dokumentu tożsamości - „znany mi osobiście”.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem