Odpłatność za pobyt Taty w DPS w przypadku rodzeństwa za granicą - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 23 lis 2019, 12:59

Witam Wszystkich i proszę o radę.

Mój Tato przebywa w DPS od kilku lat. Mam dwoje rodzeństwa mieszkających na stałe za granicą, jedno w USA, a drugie w GB. Ponieważ zależało nam na szybkim umieszczeniu chorego psychicznie Taty w placówce, pani z MOPS poradziła mi, bym sama podpisała umowę na całą brakującą kwotę, a rozliczała się na własną rękę z rodzeństwem. Moje ówczesne zarobki wystarczały, bym mogła zobowiązać się do uiszczania potrzebnej kwoty.

Do tej pory nie mieliśmy problemów z płatnościami. Teraz sytuacja się zmieniła, gdyż brat stracił pracę i ze względu na wiek (62 lata) nie znajduje pracy od ponad roku. Obecnie dostaje on pomoc finansową dla poszukujących pracy od państwa (GB) i nie może już płacić na DPS Taty. Ja od kilku miesięcy jestem na emeryturze i otrzymuję niecałe 600 PLN świadczenia (tak, sześćset!). Jedynie zamężna, bezdzietna siostra (USA), może nadal płacić tak jak do tej pory, czyli 730 PLN.
Myślę, że ja prawdopodobnie zostanę zwolniona z obowiązku płacenia za DPS Taty, a brata nikt nie będzie do tego zobowiązywał do czasu podjęcia pracy.

Pytania:
1. Czy mogę skutecznie wypowiedzieć umowę podając za powód wysokość mojej emerytury? Prócz emerytury nie osiągam innych dochodów, żyję obecnie z oszczędności. Czy ktoś inny z rodziny, w takim przypadku, musi podpisać umowę?

2. Jak wygląda sprawa podpisywania umów z osobami z USA czy GB i obliczanie należnych kwot w sytuacji jak nasza?

3. Czy pracująca siostra z USA będzie musiała podpisać umowę i płacić całą brakującą kwotę, obecnie 2200 PLN? Co jeśli zgodzi się płacić tylko tyle co do tej pory, czyli proporcjonalną część, tj. 1/3? Kto dopłaci brakujące prawie 1500 PLN? Czy wtedy będą obciążone płatnością pełnoletnie wnuki (moje dzieci w PL, brata w PL i Austrii)?

4. Czy jestem w jednoosobowym gospodarstwie? Mieszkam z partnerem w domu (współwłasność po 50%). Opłaty za dom (prąd, gaz, woda, podatek, niezbędne remonty) płatne są ze specjalnego konta, na które comiesięcznie wpłacamy równe kwoty. Wszystkie inne wydatki na „życie” pokrywamy oddzielnie. Każde też z osobna płaci własne zobowiązania finansowe i gospodaruje swoimi zasobami wg uznania.

5. Czy jeśli sprzedam posiadane mieszkanie, to będzie to liczone jako przychód? Mieszkanie kupiłam kiedyś z oszczędności i miało ono być moim zabezpieczeniem pieniężnym na starość. Ponieważ oszczędności już mi się kończą, zgodnie z dawnym planem chciałam sprzedać mieszkanie i z tego dokładać do własnego utrzymania. W grę wchodzi również wynajem, ale tutaj mam fatalne doświadczenie. Ostatni lokator nie płacił przez kilka miesięcy i mimo wyroku sądu na moją korzyść, pieniędzy nie otrzymam, gdyż jest on niewypłacalny.

Serdecznie pozdrawiam,
Marianna
Mariannaw
Praktykant
Od: 14 lis 2019, 20:34
Zajmuję się: emeryt

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x