zwolnienie z Dops - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 21 paź 2019, 8:14

Dzień Dobry,Czy pomożecie mi wskazać wyroki sądów administracyjnych ,zwalniajace z oplat z tytulu dlugotrwalej choroby?
Megs
Praktykant
Od: 17 paź 2019, 18:13
Zajmuję się: Administracja

Napisano: 24 paź 2019, 17:20

Dzień dobry
Na pewno takie orzeczenia są (może coś znajdę), ale w Pani wypadku na pewno warto też – niezależnie od stanu zdrowia, który jest jednym z powodów wymienionych w katalogu w art. 64 ups - powołać się na względy rodzinne – tj. stosunek ojca do Pani w dzieciństwie. Tutaj jest bardzo dużo orzeczeń które jasno stwierdzają, że to powinno być brane pod uwagę przy decyzji o zwolneniu z opłaty.
Proszę zerknąć na posty:

odplatnosc-za-pobyt-ojca-w-dps-207270523
zwolnienie-z-oplaty-dps-za-pobyt-ojca-p ... -207271148

(są też nowsze orzeczenia, w tej chwili nie mam ich pod ręką, ale jest jakieś z Krakowa chyba z czerwca tego roku)

Nie pamiętam niestety akurat orzeczeń, w których mowa jest o stanie zdrowia, ale na pewno też są.
BARDZO WAŻNE: od 4.10 jest zmiana w ups i teraz już ops-y nie mają prawa wyliczać mechanicznie opłaty w trybie art. 59 i 61, ale powinny z osobami zobowiązanymi zawrzeć umowę, uwzględniajacą warunki i możliwości. W wypadku Pani złego stanu zdrowia to na pewno jest bardzo ważna przesłanka, a jeśli do tego dojdzie jeszcze kwestia Pani krzywdy doznanej ze strony ojca, to powinna Pani zostać zwolniona.
W razie czego, proszę pamiętać że możę Pani szukać ratunku np. u Rzecznika Praw Obywatelskich, który tego typu sprawy broniące ludzi przez decyzjami pomocy społecznej prowadzi – gdyby Pani nie została zwolniona, to RPO może przystąpić np. do postępowania przed sądem administracyjnym.
Być może, jeśli Pani napisze na głównym forum (więcej ludzi tam czyta), to jeszcze ktoś Pani pomoże. Na to forum zaglądają także ludzie szukający ratunku (jak Pani - i swego czasu też ja), i może ktoś coś doradzi.

Pozdrawiam
obserwator
Stażysta
Od: 03 cze 2018, 21:36
Zajmuję się: nauka

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem