Od kiedy zmieniamy decyzje dotyczące opłaty za pobyt w dps w związku ze zmianą wysokości rent socjalnych wypłacanych we wrześniu 2018 r. z wyrównaniem od czerwca br.
Jeśli mieszkaniec we wrześniu otrzymał rentę socjalną z wyrównaniem w kwocie 1 276,94 zł jednorazowo, a od października otrzymuje już stałą wysokość renty, czyli 878,12 zł - to jak wy zmieniacie decyzje o odpłatności, bo już się zamieszałam.... Od października i wyliczacie odpłatność od kwoty 878,12 z te 70% czy się cofacie ?
gsps pisze:autor: gsps » wczoraj, 15:40
Ja zmieniałam od października. We wrześniu był już nowy dochód (mimo, że dostali więcej, bo było wyrównanie za 3 m-ce: od VI do VIII)
zgodnie z przepisem art. 8 ust. 12 12. W przypadku uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu uwzględnia się w dochodzie osoby lub rodziny przez okres, za który uzyskano ten dochód. "W sytuacji wypłacenia jednorazowo zaległych, a należnych świadczeń, ta jednorazowa wypłata powiększy w odpowiedniej części dochód za każdy z tych miesięcy z osobna. Dochód wypłacony po upływie okresu, którego dotyczy, dolicza się do dochodu za minione miesiące. Kwotę tego dochodu należy więc uwzględnić w odpowiednich częściach w dochodzie rodziny w miesiącach, za które świadczenie zostało przyznane." - I OSK 2071/16 - wyrok NSA (N) z dnia 08-02-2017