DPS a hektar przeliczeniowy - decyzja odpłatnościowa - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 10 lip 2018, 18:38

Witam serdecznie.
Mam wielką prośbę do Koleżanek i Kolegów o pomoc. Otóż od miesiąca w DPS przebywa młody mieszkaniec zaliczony do znacznego stopnia niepełnosprawności, przez KRUS zaliczony do I grupy inwalidzkiej, po wypadku, poruszający się na wózku inwalidzkim. wcześniej przebywał w różnych ZOLach. Dochodem jest renta rolnicza pomniejszona o zaległe składki na KRUS oraz bieżące alimenty na rzecz dziecka. Na mieszkańca figuruje jakaś część gospodarstwa rolniczego które od kilku lat przekazane jest w nieodpłatną dzierżawę więc nie otrzymuje z tego tytułu żadnego dochodu. Problem w tym, że gmina kierująca wystawiając decyzję o odpłatności po pierwsze nie uwzględniła i nie odliczyła alimentów a po drugie przeliczyła dochód z tzw. hektara przeliczeniowego. Odpłatność wyszła wyższa niż mieszkaniec otrzymuje renty. Chcemy złożyć odwołanie do SKO, to że alimenty się nie wlicza to jest w ustawie, ale może macie jakiś pomysł, przepisy, paragrafy, orzeczenia Sądów odnośnie przeliczenia gospodarstwa. Będę wdzięczna za każdą pomoc i sugestie. Wiem, że kiedyś w jakimś orzeczeniu NSA było że osobie ze znacznym stopniem nie dolicza się do dochodu gospodarstwa ale nie mogę odszukać owego orzeczenia.
proszę o pomoc,
pozdrawiam
dpsmlodzieszyn
Praktykant
Od: 22 kwie 2017, 7:36
Zajmuję się: pomoc społeczna, pracownik socjalny

Napisano: 11 lip 2018, 11:26

To, że nie odliczono alimentów jest błędem. Należy zwrócić się do Ośrodka o poprawne przeliczenie dochodu wskazując art. z ustawy gdzie jest mowa o alimentach. A to ,że doliczono dochód z 1 hap jest poprawnie. Ustawa mówi,że z hektara przeliczeniowego przyjmuje się dochód w wys.....zł. Nic w ustawie nie ma o dzierżawach i osobach,ze znacznym stopniem niepeł. żeby im tego nie liczyć.Więc tu jest ok. Wielokrotnie padały już pytania o dzierżawę i nikt nic nie wymyślił nowego. To co w ustawie jest święte. Osoba jest właścicielem gruntów rolnych.Może po odliczeniu alimentów ta odpatność jakaś będzie zadowalająca.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x