Witam serdecznie.
Mam wielką prośbę do Koleżanek i Kolegów o pomoc. Otóż od miesiąca w DPS przebywa młody mieszkaniec zaliczony do znacznego stopnia niepełnosprawności, przez KRUS zaliczony do I grupy inwalidzkiej, po wypadku, poruszający się na wózku inwalidzkim. wcześniej przebywał w różnych ZOLach. Dochodem jest renta rolnicza pomniejszona o zaległe składki na KRUS oraz bieżące alimenty na rzecz dziecka. Na mieszkańca figuruje jakaś część gospodarstwa rolniczego które od kilku lat przekazane jest w nieodpłatną dzierżawę więc nie otrzymuje z tego tytułu żadnego dochodu. Problem w tym, że gmina kierująca wystawiając decyzję o odpłatności po pierwsze nie uwzględniła i nie odliczyła alimentów a po drugie przeliczyła dochód z tzw. hektara przeliczeniowego. Odpłatność wyszła wyższa niż mieszkaniec otrzymuje renty. Chcemy złożyć odwołanie do SKO, to że alimenty się nie wlicza to jest w ustawie, ale może macie jakiś pomysł, przepisy, paragrafy, orzeczenia Sądów odnośnie przeliczenia gospodarstwa. Będę wdzięczna za każdą pomoc i sugestie. Wiem, że kiedyś w jakimś orzeczeniu NSA było że osobie ze znacznym stopniem nie dolicza się do dochodu gospodarstwa ale nie mogę odszukać owego orzeczenia.
proszę o pomoc,
pozdrawiam