Odpłatność za ŚDS - Ośrodki Wsparcia

Strona 2 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 31 mar 2010, 11:26

W związku ze zmianą odpłatności za pobyt w ośrodku wsparcia o której mowa w znowelizowanej ustawie o pomocy społecznej, uchylacie poprzednie decyzje o odpłatnosci i wydajecie nowe czy też jedynie je zmieniacie?
~Krysia

Napisano: 31 mar 2010, 15:17

Myślę, że należałoby zmienić decyzję w części dotyczącej odpłatności, pod warunkiem, że była już wydana decyzja o skierowaniu do śds i odpłatności. Wiem, że niektóre śds-y wydają dwie decyzje o skierowaniu i odpłatności.

~Maja

Napisano: 31 mar 2010, 16:42

W nawiązaniu do zmian w ustawie: w jaki sposób będziecie naliczać odpłatność. Tzn. Czy opłata ma być stała, Czy uzależniona od ilości dni w miesiącu? Czy brać pod uwagę frekwencję, a może ilość godzin na które kierowana jest osoba? Do naszego ŚDS osoby kierowane są na 5 lub 6 godzin i do tej pory to róznicowało odpłatność.
Dzielcie się swoimi praktykami i interpretacją nowych zapisów w ustawie.
~kasiek

Napisano: 31 mar 2010, 16:44

A co z art.64 ustawy o pomocy społ. tam się mówi o zwolnieniach z opłat !! poza tym co stanowi kryterium zwolnienia i kto je rozpatruje ?!
~Alka

Napisano: 31 mar 2010, 17:12

W naszym OPS za przesłankę do zwolnienia z opłat przyjmowana w dalszym ciągu sytuacja materialna. Jeżeli poprzemy się którymkolwiek punktem z art. 64, musi to być dowodem w postaci faktur, rachunków, biletów, które \"znacząco uszczuplą\" budżet rodziny. Prawdopodobnie kwestie zwolnień będą rozpatrywane indywidualnie w oparciu o wyżej wymienione dowody. Jak to będzie wyglądało u was?
~kasiek

Napisano: 02 kwie 2010, 10:04

U nas odpłatności na razie jeszcze nie ma. Wojewoda też nie wydał rzadnego zarządzenia dotyczącego kryteriów ewentualnych zwolnienień, bo przecież ŚDS jest finansowany z budżetu państwa i zasady zwolnień będą z województwa kierowane do gmin. Wydaje mi się że rozpatrywać indywidualne wnioski może wójt, burmistrz prezydent lub organ przez nich upoważniony czyli kireownik OPS.
Napiszcie proszę kto u was wydał zalecenie dotyczące opłat za ŚDS - wojewoda, wójt burmistrz prezydent , kierownik OPS?!
~Alka

Napisano: 18 maja 2010, 15:15

A co z posiłkami świadczonymi dla dzieci przez ŚDS? Czy odpłatność za żywienie nie łączy się z odpłatnością za pobyt??
~Iza

Napisano: 16 cze 2010, 22:44

Jak ustawa przewiduje finansowanie terapii indywidualnej w ŚDS, dla osób nie pozostających pod całodobową opieką?
~Ala

Napisano: 17 cze 2010, 12:01

Do Izy :) Bardzo Cie prosze czy możesz mi udostępnić Waszą uchwałę ?
~beti

Napisano: 30 cze 2010, 20:47

Witam
szukam jakiejś konkretnej fachowej pomocy z zakresu wydawania decyzji w sprawie skierowania do ŚDS i odpłatności za pobyt w SDS
czy ktoś uprzejmy może się podzielić swoją wiedzą?
będę bardzo bardzo wdzięczna
~Mała

Strona 2 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x