ODPOWIEDŹ Z ZUS- DOTYCZY TARCZY

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
Mmm2018!
Referent
Zajmuję się: KS
Kontakt:

ODPOWIEDŹ Z ZUS- DOTYCZY TARCZY

Post autor: Mmm2018! »

NA PYTANIE CZY JST -OPS MOŻE SKŁADAĆ WNIOSEK RDZ? TAK ODPISALI:

Dnia 8 maja 2020 15:03 ZUS23 <[email protected]> napisał(a):

Dzień dobry,

Zwolnienie z opłacania należności z tytułu składek, stanowi pomoc publiczną. Zgodnie z Komunikatem Komisji pomoc publiczna może być udzielona wyłącznie przedsiębiorcy, który na dzień 31 grudnia 2019 r. nie znajdował się w trudnej sytuacji w rozumieniu przepisów unijnych, ale który później napotkał trudności lub znalazł się w trudnej sytuacji z powodu epidemii COVID-19.
To płatnik określa się czy z powodu epidemii znalazł się w trudne sytuacji.
Jeżeli ZUS na podstawie złożonego wniosku, zostanie wprowadzony w błąd, płatnik będzie musiał opłacić zaległe składki wraz z odsetkami za zwłokę. Należności te będą podlegały dochodzeniu na zasadach ogólnych.

Szczegółowe informacje dotyczące Tarczy Antykryzysowej są udostępnione na naszej stronie https://www.zus.pl/o-zus/aktualnosci/-/ ... us/2551371

Przepraszamy za długi czas oczekiwania na odpowiedź, ale notujemy ogromny wzrost zainteresowania nasza infolinią zarówno połączeń telefonicznych jak i mailowych związanych z koronawirusem min. Tarczą Antykryzysową.
Liczymy na wyrozumiałość naszych klientów, bo obecna sytuacja w kraju dotyczy nas wszystkich i klientów, i pracowników Zakładu.

Dziękuję za kontakt z nami,
w razie pytań zapraszam ponownie,

Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Centrum Obsługi Telefonicznej - tel. 22 560 16 00
mk1
Podinspektor
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Re: ODPOWIEDŹ Z ZUS- DOTYCZY TARCZY

Post autor: mk1 »

dostałam identyczną odpowiedź wygląda, że mają taki szablon odpowiedzi. Najpierw dudnią z każdej strony że OPSy mają tez składać a teraz wygląda mi na to, że nie są pewni bo my przedsiębiorcą nie jesteśmy tylko "płatnikiem"
renia50
Referent
Zajmuję się: ksiegowa
Kontakt:

Post autor: renia50 »

Proszę mi odpowiedzieć jakie straty poniósł OPS z tytułu koronowirusa???? Tarcza antykryzysowa przeznaczona jest wyłącznie dla przedsiębiorców którzy ponieśli straty w związku z epidemią.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: TWoj »

...a nie mówiłem... 8-) 8-) 8-)

A terac ci co nieopłącili składek będą jeszcze mieli DFP.
Kaja13
Stażysta
Zajmuję się: księgowość OPS
Kontakt:

Post autor: Kaja13 »

TWoj pisze: 14 maja 2020, 17:43 ...a nie mówiłem... 8-) 8-) 8-)

A terac ci co nieopłącili składek będą jeszcze mieli DFP.
Też byłam tego zdania co Pan-ale cóż . Ja również napisałam do ZUS żeby mieć odpowiedź u siebie czarno na białym. Na PUE ZUS otrzymałam odpowiedź z ZUS - że wyjątkowo odpowiedź zostanie udzielona na email.Więc czekam.
A.... znam "przedsiębiorców"( :D ) budżetowych którzy dostali już z ZUS 50% zwrotu składek. Można sobie za przeproszeniem piknąć w łeb!!!!
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Serdecznie namawiam do lektury art 113 Tarczy II, bo z niego wynika w co wdepneli nasi Kochani Skarbnicy.

Trzeba było opłacić składki ZUS , składać wniosek i czekać na decyzję ZUS. Przy pozytywnej decyzji mielibyście nadpłatę.

Przy negatywnej nie byłoby naruszenia dyscypliny finansów publicznych.

A zatem niektórzy Skarbnicy wkopali się, swoich szefów i podleglęł jednostki w dyscyplinę finansów publicznych za nieopłacenie składek w terminie.
aso
Stażysta
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Post autor: aso »

No dobrze, a co ze składkami za maj? Przecież jak je zapłacę, to mimo złożonego wcześniej wniosku RDZ już mnie nie zwolnią?
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Cytat dnia...news od jednej z jednostek:

Informacja z infolinii ZUS z dzisiaj jest taka że owszem pieniądze JST może nawet dostały na konto ale ZUS ma 5 lat żeby je odzykac. W czasie kontroli ZUS będzie wymagał żeby JST wykazało że należało się zwolnienie tzn że pogorszyła się sytuacja finansowa w wyniku epidemii. Na infolinii powiedzieli że JST w ogóle nie powinno składać tego wniosku.
Beata123
Praktykant
Zajmuję się: gł.ks.
Kontakt:

Post autor: Beata123 »

ODPOWIEDZ