odpowiedź z ZUS-u co brać za dochód - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 22 wrz 2016, 11:01

witam

wnioskowałam do ZUS o kwotę emerytury jednej pani i przyszła mi taka odpowiedź

brutto: 977,99
dodatek pielęgnacyjny - 208,67
zaliczka na podatek - 54
składka na ubezpieczenie zdrowotne - 88,02

Czy drogą dedukcji mam dodać to wszystko do siebie i uznać za dochód czy któryś z tych rzeczy trzeba pominąć ??
karolina9001

Napisano: 22 wrz 2016, 12:00

Nigdy nie miałaś decyzji z ZUS - jest jasno napisane BRUTTO ;)
frajer

Napisano: 23 wrz 2016, 11:32

Witam. Do dochodu brutto dodać dodatek pielęgnacyjny tj.977,99 + 208,67 = 1186,66 zł.
ALAP

Napisano: 26 wrz 2016, 9:31

ja nie liczyłabym dodatku pielęgnacyjnego. My tak wydajemy decyzje, nasi radcy prawni tak orzekli. /chyba są też na to wyroki sądów/ :)
zyśka

Napisano: 26 wrz 2016, 21:41

Ja mogę postawić sprawę tak: gdy będzie wyrok w tej konkretnej sprawie to zgoda, póki jednak takiego wyroku mnie ma, to ja nie widzę w przepisie (katalogu potrąceń) dodatku pielęgnacyjnego.
Nota bene połowa sądów kiedyś orzekała przeciw pomijaniu dodatków.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 27 wrz 2016, 9:33

Tak jak Alap
Urshula

Napisano: 27 wrz 2016, 15:28

A na jakiej podstawie wnioskowałaś do zus? U nas w ustawie nie ma zapisu że mozemy wnioskowac;o
Fifix

Napisano: 28 wrz 2016, 10:26

przestańcie już liczyć biednym babciom ten pielęgnacyjny. Toż to już czytać tego nie można, ci nie liczą, ci uparcie liczą bo to nie dotyczy "TEJ" sprawy i kopią się z koniem.
LUDZIE!!! odwołujcie się od liczenia pielęgnacyjnego jako dochód. Dostaniecie dodatek mieszkaniowy i zostanie wam trochę na leki.
darka

Napisano: 28 wrz 2016, 12:01

darka pisze:przestańcie już liczyć biednym babciom ten pielęgnacyjny. Toż to już czytać tego nie można, ci nie liczą, ci uparcie liczą bo to nie dotyczy "TEJ" sprawy i kopią się z koniem.
LUDZIE!!! odwołujcie się od liczenia pielęgnacyjnego jako dochód. Dostaniecie dodatek mieszkaniowy i zostanie wam trochę na leki.
Ale ja liczę dodatek pielęgnacyjny tym biednym, schorowanym babciom nie dlatego, że ich nie lubię i życzę im jak najmniejszego dodatku mieszkaniowego, ale dlatego, że tak mam napisane w ustawie. Nie kieruję się współczuciem, lub jego brakiem; postępuję wg przepisów.
I nie przenośmy winy za trudną sytuację emerytów i rencistów na dodatek mieszkaniowy i jego wysokość. To nie nasza wina, że ludzie otrzymują marne świadczenia z ZUS! Swoją drogą my o takich pewnie będziemy mogli tylko pomarzyć.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x