W instrukcji inwentaryzacyjnej kierownik z radcą zrobili mnie jako głównego księgowego osobą odpowiedzialną za przeprowadzenie inwentaryzacji metodą spisu z natury, co to oznacza dla mnie,rozliczanie i przeprowadzenie czy także za stan majątku ośrodka jako osoba odpowiedzialna materialnie bo mój kierownik tak właśnie myśli że to nie on tylko teraz ja. Bardzo proszę o pomoc będę wdzięczna
księgowy odpowiada za wycenę oraz porównanie z danymi w księgach inwentarzowych, itp. jak nie gra, to zgłasza pisemnie kierownikowi różnice i wtedy komisja czy zespół spisowy (nie pamiętam którzy) robią protokół weryfikacji różnic i kierownik decyduje, jak zakwalifikować te różnice. poza tym, gdy księgi inwentarzowe prowadzi kto inny niż księgowy, to księgowy porównuje tylko z danymi na kontach 0..
Upewnilam się dzwoniąc do wydziału informacji w Rio, i pan też to potwierdził, mogę wystosowac pismo i mi napiszą interpretację odnośnie tej sprawy, gorsza sprawa będzie z kierownikiem i radcą, bo oni nie lubią jak ktoś się nie zgadza z ich opinią