nowelizacja a ZRZ Wielodzietne - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 21 maja 2012, 18:08

Zrezygnowano też z obowiązku zatrudniania osoby do pomocy w sprawowaniu opieki nad dziećmi lub pomocy w gospodarstwie w zastępczej rodzinie zawodowej lub niezawodowej, w której przebywa więcej niż troje dzieci (będzie to obligatoryjne od 1 stycznia 2015 r.). Wprowadzono jednak uregulowania w okresie przejściowym - w rodzinach zastępczych zawodowych, w których przebywa więcej niż troje dzieci, starosta, na wniosek rodziny, jest obowiązany zatrudnić osobę do pomocy w opiece nad dziećmi i pracach gospodarskich albo przyznać środki finansowe na utrzymanie lokalu, który zajmuje rodzina, może jednak udzielić obu tych form wsparcia.

proszę o przetłumaczenie na język praktyczny , czy ZRZ Wielodzietne również mogą składać wnioski , a starosta obligo podchodzi do tematu ??
~rz

Napisano: 22 maja 2012, 12:33

Według interpretacji naszego prawnika o taką pomoc mogą starać się wyłącznie rodziny, które mają podpisaną umowę w oparciu o art. 54 nowej ustawy. Do Wielodzietnych ZRZ jest 3-letni okres przejściowy, chyba, że taka rodzina złoży wniosek o przekształcenie na zawodową, to o ile nie jest wypełniony limit określony na ten rok w planie rozwoju pieczy, starosta ma obowiązek podpisać nową umowę i dopiero wtedy taka rodzina może starać się o świadczenia przewidziane w nowej ustawie.
~Jana

Napisano: 23 maja 2012, 15:28

\"Wprowadzono jednak uregulowania w okresie przejściowym - w rodzinach zastępczych zawodowych, w których przebywa więcej niż troje dzieci, starosta, na wniosek rodziny, jest obowiązany zatrudnić osobę do pomocy w opiece nad dziećmi i pracach gospodarskich albo przyznać środki finansowe na utrzymanie lokalu, który zajmuje rodzina, może jednak udzielić obu tych form wsparcia.\"

czy jest zapis że z zawodowych wyklucza się RZZ Wielodzietne???
~rz

Napisano: 24 maja 2012, 11:55

RZZ Wielodzietne istnieją tylko we wcześniejszych przepisach. Nowa ustawa daje 3-letni okres przejściowy dla RZZ Wielodzietnych i wtedy stosuje się przepisy sprzed 1 stycznia 2012r.(z wyjątkiem wynagrodzenia, pomocy na dzieci)

Tak jak pisałam wyżej, pomoc o której wspominasz jest wprowadzona w nowej ustawie i dotyczy rodzin zawodowych, do których stosuje się ustawę o wspieraniu pieczy( czyli mają podpisana nową umowę).

Aby ZRR Wielodzietna mogła otrzymywać w/w pomoc obligatoryjnie, musi złożyć wniosek o przekształcenie w rodzinę zawodową i starosta musi wyrazić zgodę na przebywanie więcej niż 3 dzieci.(normalnie rodzina zawodowa wedle nowej ustawy może mieć do 3 dzieci)

~Jana

Napisano: 24 maja 2012, 16:43

\"Wprowadzono jednak uregulowania w okresie przejściowym - w rodzinach zastępczych zawodowych\"

dlaczego tak interpretujesz , to jest nowelizacja i tu wyrażny zapis
\"w rodzinach zastępczych zawodowych\" - wszystkich , bez wyodrębnienia na minus Wielodzietnych .
~rz

Napisano: 25 maja 2012, 15:18

Nowelizacja jest ustawy o wspieraniu pieczy!!!

A w ustawie o wspieraniu pieczy nie ma mowy o Wielodzietnych rodzinach zawodowych. Jest tylko mowa o zawodowych z 3 dzieci(lub więcej jeżeli wyrazi starosta zgodę)

Wielodzietne RZZ funkcjonują w okresie przejściowym przez 3 lata na podstawie przepisów sprzed 1 stycznia 2012 (ustawa o pomocy społecznej itp)

Do tej pory w ustawie o pieczy rodzina zawodowa z pow. 3 dzieci mogła mieć i pomoc na utrzymanie i osobę do pomocy obowiązkowo.

Po nowelizacji rodzina ma wybór do 2015r. albo pomoc na utrzymanie lokalu albo osoba do pomocy. Nie 2 na raz.

Zacznij czytać ustawę, a nie newsy ją opisujące :)

BTW. Wiem, że to jest na niekorzyść rodzinom wielodzietnym, ale takie jest prawo. Najlepiej gdyby przekształciły się w zawodowe. Tak jak pisałam wyżej. Ale wtedy starosta może nie wyrazić zgody na więcej niż 3 dzieci. Zostaje jeszcze wtedy przekształcenie w rodzinny dom dziecka max 6 osób.

Pozdrawiam!
~JANA

Napisano: 25 maja 2012, 19:33

Do Jany: ustawa nie do końca mówi tak, jak to przedstawiasz. Po noweli mogą być przyznane 2 świadczenia równocześnie (to kwwestia możliwości finansowych powiatu), a liczba dzieci w rodzinnym domu dziecka może być większa niż 6. Podobnie w przypadku rodzin zawodowych - może być więcej niż 3 dzieci w przypadku rodzeństwa.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 25 maja 2012, 23:10

Fakt :) Miałam na myśli, że starosta ma obowiązek przyznania tylko jednej formy pomocy, oczywiście jeśli ma kasę może więcej :)
~JANA

Napisano: 26 maja 2012, 0:17

JANA
dzięki za pomoc i zalecenie czytania ustawy :)) jednak nie mogę opierać się na TWOJEJ WIEDZY , a szkoda :((

\"może jednak udzielić obu tych form wsparcia.\"

konsultowałam nowelizację i niestety nie masz racji , nowela dotyczy wszystkich rodzin zawodowych , wszystkich włącznie z Wielodzietnymi .

\"Wprowadzono jednak uregulowania w okresie przejściowym - w rodzinach zastępczych zawodowych, w których przebywa więcej niż troje dzieci\"

~rz

Napisano: 27 maja 2012, 21:05

jestem wielodzietną i korzystam z tych świadczeń, tzn. wakacje dla dzieci, dotacje na remont i dotacje do kosztów utrzymania domu.
~borda

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x