odpracowanie czynszu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 18 lip 2014, 9:04

Mam pytanie? Czy odrabianie czynszu jest liczone jako dochód do dodatku mieszkaniowego?
mikiii

Napisano: 20 lip 2014, 13:54

Moim zdaniem: tak.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 21 lip 2014, 11:27

uważam, że to nie jest dochód .Najemca ( dłużnik) regulujący należności w formie świadczeń rzeczowych nie jest pracownikiem w rozumieniu Kodeksu pracy.
czika

Napisano: 21 lip 2014, 11:59

to nie jest dochód, pozdrawiam
mika464

Napisano: 21 lip 2014, 16:07

Na to ja krótko: nie macie racji. Teraz pomyślcie dlaczego.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 lip 2014, 8:24

Posiadam indywidualną interpretację Ministra Finansów co do odpracowania zaległości podatkowych ;) i wynika z niej, że wszelkie spłaty długów są dla dłużnika obojętne podatkowo, nie można bowiem z faktu świadczenia pracy w zamian za wygaśnięcie ciążącego na dłużniku zobowiązania wywieść, że dłużnik uzyskuje przychody, o których mowa w art. 11 ust. 1 czy art. 14 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
mika464

Napisano: 23 lip 2014, 10:00

Nie działamy tu na niwie podatków.
Dochody mogą być różnie traktowane. Dla przykładu darowanie długów może być uznawane jako wymierna pomoc finansowa (z ustawy o finansach publicznych).

Proponuję zastanowić się na przykładach.
1) Ja pokrywam za wnioskodawcę m.in. jego koszty utrzymania mieszkania, wody itp. - jest to jego dochód przy dodatku, czy nie? Moim zdaniem jest. Darowizna.
2) Sąsiedzi (czyli wspólnota) zgodzą się (może solidarnie) ponieść powyższe koszty czyli umorzyć - moim zdaniem jest to tak samo dochód.
3) Spółdzielnia lub gmina z dobrej woli daruje czyli umorzy - moim zdaniem jest to dochód.
4) Zarządca umorzy za podpis na liście obecności przy odpracowaniu - moim zdaniem jest to dochód.
5) Zarządca umorzy za odpracowanie czyli obecność (symbolicznej) 1 godziny, którą wyceni się np. na 2000zł - moim zdaniem jest to dochód.
6) Sąsiad też odpracował, ale zamiast umorzenia przelano zarządcy te 2000 zł. Dochód czy nie?
7) Sąsiad odpracował, ale zamiast umorzenia wypłacono w kasie te 2000 zł, a ten zaniósł zarządcy. Dochód czy nie? Na czym polega istotna różnica w porównaniu z poprzednimi formami???
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 23 lip 2014, 10:16

PCW widzę, że Twoja interpretacja jest dla Ciebie ważniejsza niż Ministra Finansów ;) życzę powodzenia i pozdrawiam ;)
mika464

Napisano: 24 lip 2014, 10:16

Hm...
Do tej pory dodatki były w kompetencji bodajże ministra infrastruktury i od niego przychodziły interpretacje. Ale niech tam, mało istotne kto się wypowiada. Bardziej istotne o czym. Ja dyskutuję o dodatkach mieszkaniowych i w oparciu o odpowiednią ustawę, tymczasem mika464 oraz Minister Finansów jakby o czym innym, jeśli nie kto nie zauważa, to ja uwypuklę:
mika464 pisze:Posiadam indywidualną interpretację Ministra Finansów co do odpracowania zaległości podatkowych ;) i wynika z niej, że wszelkie spłaty długów są dla dłużnika obojętne podatkowo, nie można bowiem z faktu świadczenia pracy w zamian za wygaśnięcie ciążącego na dłużniku zobowiązania wywieść, że dłużnik uzyskuje przychody, o których mowa w art. 11 ust. 1 czy art. 14 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Najwyraźniej wypowiedź dotyczy podatków, ani słowa tam o dodatkach mieszkaniowych. Dlatego mam wątpliwości, czy aby na pewno ma ona zastosowanie do określania dochodów w rozumieniu naszej ustawy i zawiera wystarczające argumenty.
Jeśli nawet była to wypowiedź na zapytanie ws. dodatków, to moim zdaniem Minister nie wyjaśnił na miarę naszych potrzeb.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 24 lip 2014, 10:23

czika pisze:uważam, że to nie jest dochód .Najemca ( dłużnik) regulujący należności w formie świadczeń rzeczowych nie jest pracownikiem w rozumieniu Kodeksu pracy.
To też niewystarczający argument, bo nie tylko dochody z pracy są dochodami przy dodatkach mieszkaniowych i nie tylko pracowników i nie tylko w oparciu o wspomniany kodeks. Nieprawdaż?
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem