odprawa emerytalna - O serwisie OPS.pl

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 29 paź 2010, 13:35

Witam serdecznie!
Jestem, a właściwie byłam nauczycielką. Z niem 31 sierpnia 2010r, z powodu redukcji etatów rozwiązany został ze mną stosunek pracy (32 lata), a na początku września złożyłam dokumenty emerytalne w ZUS. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałam jeszcze trzymiesięcznej odprawy emerytalnej, mimo, że zakład pracy wypełniał dokumenty emerytalne, a więc doskonale wiedział, że ubiegam się o emeryturę. Z ZUS otrzymałam dnia 28 września 2010r legitymację emeryta wraz z pozostałą dokumentacją. Zwróciłam się więc pismem w tymże dniu do mojego zakładu pracy, dołączając kserokopię legitymacji, o wypłacenie należnej mi odprawy emerytalnej. Po dwóch dniach otrzymałam odpowiedź, że zostanie mi ona przelana na moje konto dnia 29 października 2010r, czyli po miesiącu od oddania mojego pisma, a to znaczy, że otrzymam ją jeszcze później. Proszę o informację, czy zakład pracy może tak traktować pracownika. Przecież w rozporządzeniu jest mowa o \"niezwłocznym wypłaceniu odprawy\". Czy w związku z takim ustosunkowaniem się do sprawy przez mój zakład pracy mogę, lub czy powinnam ubiegać się o jakieś odsetki z tego tytułu?
Z poważaniem
Agata
~Agata

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x