Pani spłaca nienależnie pobrane świadczenia rodzinne, napisała podanie o odroczenie spłaty rat. Czy muszę przeprowadzić wywiad środowiskowy przed wydaniem decyzji o odroczeniu spłaty?? (dodam, że kierownik po przeczytaniu podania wyraził zgodę na odroczenie płatności)
Mam taką sytuację , Pani do końca marca nie wpłaciła raty, a złożyła prośbę o odroczenie raty na koniec kwietnia. Jakie postępowanie, czy trzeba wydać nową decyzję, jakie dokumenty zgromadzić?
Mieliśmy podobne sytuacje. Przykładowo Pani miała NP rozłożone na raty, potem stracił pracę itd, pogorszyła jej się sytuacja finansowa. Po uzgodnieniu z kierownikiem zmieniono decyzję ratalną na odroczenie płatności. Więc może zmień decyzję ratalną.
U nas od jakiegoś czasu dział pomocy środowiskowej nie przeprowadza wywiadów w takich przypadków, sami zbieramy dokumenty. Mamy wzór wniosku o rozłożenie na raty/umorzenie NP itd, z klauzulą o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. We wniosku trzeba opisać sytuację rodzinną, zawodową, mieszkaniową i zdrowotną rodziny, najlepiej jak ktoś dostarczy kserokopie rachunków, zaświadczenia o zarobkach itd. Wtedy kierownictwo podejmuję decyzję. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.