Poinformować zwykłym pismem? może podzielisz się wzorem jak masz?Szarak pisze: ↑05 kwie 2023, 8:16Jeżeli są przedawnione to trzeba o tym poinformować US, to jest nasz obowiązek. Natomiast zdania są podzielone co z długiem dalej. Mój UW i MF uważa, że dług przedawniony to nadal jest dług, do czasu aż strona nie wniesie o jego wygaszenie. Nie ma obowiązku wygaszania długu z urzędu nawet jeżeli nie jest możliwa egzekucja. Strona może kiedyś ponownie mieć świadczenia rodzinne z których można ściągać przedawniony dług. U mnie wykazujemy przedawnione NP w sprawozdaniach. Odsetki nie są naliczane po przedawnieniu. RIO ma jednak inne stanowisko w tym temacie.
Dzięki
Wielkie dzięki.Szarak pisze: ↑05 kwie 2023, 9:07Data, numer pisma, adresat to sobie zrobisz sama.
Dotyczy TW nr .... z dnia .... wystawionego przez Ośrodek Pomocy Społecznej ..... wobec zobowiązanej .... PESEL... zam. ......
Dyrektor Ośrodka Pomocy Społecznej w ........... działając z upoważnienia ............. nr ........ z dnia............ na podstawie art.7a § 1 oraz art. 36 § 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2022 r. poz. 479 ze zm.) w związku z art.30 ust.7 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2022 r. poz. 615 ze zm.)
wnosi
o udzielenie informacji poprzez podanie konkretnej daty zastosowania ostatniego, skutecznego środka egzekucyjnego, o którym dłużnik został powiadomiony.
Tak samo później informujesz o przedawnieniu tylko dajesz do podstawy art.7a § 1 i art.32aa pkt 1 lit. c) ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji + art.30 ust.3, 4 i 7 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych. Mój US woli by takie pisemka wysyłać ePUAPEM a nie przez eTW.