odsetki a tyt. Elmer może pomożesz

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
kama5

odsetki a tyt. Elmer może pomożesz

Post autor: kama5 »

Mam pytanie do mądrych głów. Co mam zrobić z dłużnikiem, który ma spłacone fa i zostały mu odsetki. wysłałam mu info o tym fakcie jednak dłużnik nie zapłacił do dnia dzisiejszego. Co mam z tym zrobić.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: odsetki a tyt. Elmer może pomożesz

Post autor: BDMB »

Otrzymywane wpłaty powinny być rozdzielane proporcjonalnie na należności główne i odsetki.
Ten sposób rozliczania ma taką własność, że na każdym jego etapie odsetki do zapłacenia pochodzą tylko od kwot zaległych.
Jeżeli po spłacie NG pozostają odsetki znaczy to , że rozliczanie wpłat nie było prawidłowe co doprowadziło do zaniżenia kwoty należności z tyt. odsetek.

Należy jeszcze raz dokonać prawidłowego rozliczenia wpłat i wtedy dłużnikowi pozostanie do zapłacenia należność główna i odsetki od tej należności. (Oczywiście ma to sens jeżeli kwoty są istotne).
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: de Charette »

jak robisz proporcje z automatu przez programy zatwierdzone przez ministerstwo to takie kwiatki wychodzą.
Praktycznie takie rzeczy nie powinny mieć miejsca - jedyny wyjątek, gdy odsetki były już wyższe od należności głównej.

Wystawiasz tytuł na same odsetki
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
kama5

Post autor: kama5 »

dziękuję Elmer za podpowiedź, tak myślałam. A do BDMB ja nie wyliczam odsetek uważam że po to mam program za który płacimy niemałe pieniądze żeby nam ułatwiał pracę, więc wprowadzam do programu wpłatę i odsetki ma mi wyliczyć, jeśli ktoś chce niech sprawdza ja mam wiele innej roboty. Nie mam zamiaru przeliczać na nowo. Pozdrawiam :P
ODPOWIEDZ