odsetki od decyzji - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 24 paź 2016, 8:02

Witam :)
"mój" radca prawny zwrócił mi uwagę na pewien szczegół odnośnie naliczania odsetek.
Tytułem wstępu na początku odmówiłem rodz. biol. odstąpienia za pobyt dziecka w pieczy, później odrębną decyzją naliczyłem maks opłatę, następnie następną decyzją na wniosek strony zabrałem się za umorzenie w części... Problem dotyczy następującej sytuacji:
- decyzja naliczająca stała się ostateczna w dniu 22 sierpnia więc zgodnie z art. 193 ust. 7a odsetki naliczyłem od 1 września do dnia 20 października ( dzień wydania dec. umorz. ),
- nieumorzoną kwotę rozkładam na kilka rat płatnych miesięcznie do końca miesiąca i w I racie doliczam do tego kwotę nieumorzonych odsetek...
Radca zwrócił uwagę, że skoro wydam decyzję 20 października i rodz. biol. zapłaci ją w terminie np. 6 listopada to co z odsetkami od dnia wydania decyzji tj. 20 października ???
Jak rozwiązujecie to kwestię ??? :?:
TOMASZ6

Napisano: 24 paź 2016, 8:19

jak dla mnie nie nalicza się,
cpr1

Napisano: 24 paź 2016, 13:57

rozwiń proszę wątek
TOMASZ6

Napisano: 24 paź 2016, 14:57

Po pierwsze, jeśli zaczynasz naliczać odsetki od uprawomocnienia się jednej decyzji to liczysz je do dnia uprawomocnienia się drugiej decyzji, a nie do dnia wydania. Chyba, że na drugiej decyzji była wpisana data na sztywno, że liczysz do tej daty.

Po drugie, nie nalicza się odsetek od odsetek. Tak więc, o ile rodzić uiści należność główną, to później nie masz już za bardzo od czego naliczać.
Ale...
W praktyce działa to jeszcze tak, że przyjętą zasadą jest, że dłużnik najpierw spłaca odsetki. Oznacza to, że jeśli rodzić ma do zapłaty 200 zł należności podstawowej i 10 zł odsetek, a zapłaci tylko 200 zł to należy to uznać na poczet 10 zł odsetek i 190 zł podstawy... efekt jest taki, że od brakujących 10 zł nadal naliczasz odsetki.
W sumie zależy to od księgowej. Jak wpłatę zaksięguje od razu w całości na podstawę to te brakujące 10 zł będzie odsetkami, a od tego kolejnych odsetek nie naliczasz.
Kolejność uznania wpłaty należy do wierzyciela.
addm
Stażysta
Od: 12 sie 2016, 10:20
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x