odsetki od zasiłków dla opiekunów

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
marzena123

Re: odsetki od zasiłków dla opiekunów

Post autor: marzena123 »

a jak jest w innych ośrodkach?
Z.K.

Post autor: Z.K. »

& 4580 , konto kosztowe 751
AKM

Post autor: AKM »

Jest przecież komunikat MPiPS w sprawie tych odsetek - który mówi że wydatki związane z odsetkami od zasiłków dla opiekunów należy ujmować w § 458 Pozostałe odsetki. Jest jasne stanowisko no i wychodzi na to , że niekoniecznie to co piszą w rachunkowości jest poprawnym rozwiązaniem. Oczywiście wyrażam swoja opinię. Mam w budżecie taki § księguje na koncie 751 i póki co myślę ze tak jest poprawnie. A i jeszcze jedno - z całą pewnością wydatków związanych z odsetkami nie wliczam do tych 3 %.
Beata77

Post autor: Beata77 »

Do AKM to jak zrobiłaś zmianę w planie finansowym skąd przesunęłaś pieniądze na §458 z §311 czy z któregoś paragrafu kosztów obsługi???
Ola II

Post autor: Ola II »

z 3110
kasika

Post autor: kasika »

A ja odsetki ujęłam do 3% bo dzwoniłam do UW i powiedziano mi że mam ująć.
Ola II

Post autor: Ola II »

Na pewno od odsetek naliczymy k. obsługi, jak od zasiłków. Tak było napisane w komunikacie MF i takie jest stanowisko LUW
AKM

Post autor: AKM »

Do Beaty 77 - zmniejszyłam §3110 i utworzyłam §4580 i tak jak piszą niektóre poprzedniczki od tego § liczę koszty obsługi tak jak od §3110 .Przecież w innym wypadku zabrakłoby np. na zaplanowane wynagrodzenia.
(ana)

Post autor: (ana) »

W sprawozdaniach rzeczowo-finansowych ze śwaidczeń rodzinnych (i oczywiście w ustawie)- koszty obsługi to 3% otrzymanej dotacji. Ja zawsze na koniec roku trzymam się tej kwoty i jest ok. Więc od wypłaconych odsetek też naliczy się 3% bo wypłacamy je przecież z otrzymanej dotacji.
Beata77

Post autor: Beata77 »

Czyli liczymy 3% od otrzymanej dotacji (czyli od planu) czyli 97% idzie na §311 a 3% na koszty obsługi (w tym §458), to jak mam zabrać na odsetki z §311????
ODPOWIEDZ