Witam. Prosze o informację czy zadłużenie z odsetkami w ramach ustawy o pieczy zastępczej rozliczacie proporcjami w ratach jak przy świadczeniach rodzinnych czy spłacana jest np. w pierwszej kolejności należność główna
Ustawa o finanasch publicznych art 67 mówi, ze do należności wymienionych w art jeżeli nie ma innych przepisów stosuje się przepisy działu III ordynacji podatkowej- czyli dłużnik wpłaca część należności to : koszty upomnienia a resztę proporcjonalnie.
Na logikę jak spłacisz należność główną a petent nie zapłaci co odsetek to tytułu wykonawczego nie będziesz mogła wystawić na same odsetki.
Miesisz tylko sprawdzić czy czy należności te mieszą się w art - ale myślę ze pkt 7 i 8 załatwia prawie wszystko .
ja tez mam pytanie jaki jest przepis na odsetki ja jako ops dostałam notę z pcpr za pobyt dziecka w pieczy i z innych powodów tego nie zapłaciliśmy i teraz pcpr wystawił odsetki a w ustawie o wpieraniu niema mowy o odsetkach
do Anka 13 - w momencie zapłaty noty z PCPR robię przypis na PK w kwocie noty 221-720
oprócz przypisu pieczy zastępczej robię jeszcze przypis opłaty zastępczej jaką ponoszę za osobę która jest umieszczona w DPS (komornik zajął część emerytury więc ja pokrywam tę różnicę)