odszkodowanie na jakie "7"?
odszkodowanie na jakie "7"?
Witam, czy dobrze myślę że odszkodowanie z PZU za zalanie powinno być na 770 zyski nadzwyczajne? oczywiście odszkodowanie odprowadziłam na dochody
Re: odszkodowanie na jakie "7"?
Zyski i straty nadzwyczajne to skutki finansowe zdarzeń losowych, występujące nieoczekiwanie i niepowtarzalnie, poza zwykłą działalnością jednostki.
Myślę za Tak.
Myślę za Tak.
Witam.
Chciałam spytać, czy ktoś z Was miał już wypłacane odszkodowanie za jakieś straty?
Jak to wszystko po kolei wygląda?
U mnie niestety wystąpiła pierwszy raz szkoda na majątku i czekam na wycenę rzeczoznawcy.
Proszę skonsultujcie ze mną jak powinno wszystko wyglądać:
1. Wpływ na konto bankowe odszkodowania
130/770 zyski nadzwyczajne
paragraf - 0970 wpływy z różnych dochodów
czy
240/770 - przypis należności zgodnie z wyceną rzeczoznawcy
130/240 - wpływ na rachunek bankowy odszkodowania
2. Pismo do UM w sprawie zmiany budżetu - zwiększenie planu po stronie dochodów i wydatków budżetowych o tę samą kwotę.
3. Zwrot otrzymanego odszkodowania (dochodu budżetowego) na konto jednostki nadrzędnej.
4. Otrzymanie środków na wydatki budżetowe.
5. F-ra za naprawę mienia
402/201
201/130
par. 4270 - zakup usług remontowych czy 6050 - wydatki inwestycyjne jednostek budżetowych
gdy kwota naprawy wyniesie ok 10.000 zł
A co w sytuacji, gdy firma ubezpieczeniowa rozliczyłaby się z pominięciem nas jako jednostki budżetowej i bezpośrednio przekazała pieniądze do firmy, która naprawiłaby szkodę? Czy może tak być?
Z góry dziękuję za rady
Chciałam spytać, czy ktoś z Was miał już wypłacane odszkodowanie za jakieś straty?
Jak to wszystko po kolei wygląda?
U mnie niestety wystąpiła pierwszy raz szkoda na majątku i czekam na wycenę rzeczoznawcy.
Proszę skonsultujcie ze mną jak powinno wszystko wyglądać:
1. Wpływ na konto bankowe odszkodowania
130/770 zyski nadzwyczajne
czy
240/770 - przypis należności zgodnie z wyceną rzeczoznawcy
130/240 - wpływ na rachunek bankowy odszkodowania
2. Pismo do UM w sprawie zmiany budżetu - zwiększenie planu po stronie dochodów i wydatków budżetowych o tę samą kwotę.
3. Zwrot otrzymanego odszkodowania (dochodu budżetowego) na konto jednostki nadrzędnej.
4. Otrzymanie środków na wydatki budżetowe.
5. F-ra za naprawę mienia
402/201
201/130
par. 4270 - zakup usług remontowych czy 6050 - wydatki inwestycyjne jednostek budżetowych
gdy kwota naprawy wyniesie ok 10.000 zł
A co w sytuacji, gdy firma ubezpieczeniowa rozliczyłaby się z pominięciem nas jako jednostki budżetowej i bezpośrednio przekazała pieniądze do firmy, która naprawiłaby szkodę? Czy może tak być?
Z góry dziękuję za rady
kiedyś czytałam interpretację, że odszkodowania nie są zyskiem nadzwyczajnym, ponieważ się to przewidziało (w końcu człowiek ubezpieczył, czyli z góry założył, że coś się może wydarzyć).
Ale wg M. Augustowskiej, na koncie 770 "Zyski nadzwyczajne" księguje się przyznane odszkodowania za straty spowodowane zdarzeniami losowymi objętymi ubezpieczeniami.
Ale wg M. Augustowskiej, na koncie 770 "Zyski nadzwyczajne" księguje się przyznane odszkodowania za straty spowodowane zdarzeniami losowymi objętymi ubezpieczeniami.
Oprócz odszkodowanie na jakie "7"? - Księgowość przeczytaj również:
Nie wypłacone zasiłki
świetlice środowiskowe
szkolenia w Poznaniu
ważność ubezpieczenia zdrowotnego
5% z usług specjalistycznych
Świadczenia rodzinne
RB-N
zwrot środków niekwalifikowalnych POMOCY
dodatek 250zł dla socjalnych
Zas. dla opiek.-3%
jaka klasyfikacja
FP
Dodatkowe wynagrodzenie roczne czy mozna ...
Odpłatność za pobyt w DPS pilne
zasiłki dla opiekunów
zgłoszenie wstecz do zdrowotnego