ODZIEJ SIE ZA STYPENDIUM - Stypendia

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 06 maja 2015, 12:53

Czy spotkaliście się z problemem nadużywania stypendium na odzież? typu: spodnie sportowe, bluza sportowa, koszula sportowa, SKARPETY sportowe, podkoszulek sportowy, kurtka sportowa.
Jak robic stypendia aby takich przypadkow nie było?
kamakamaa

Napisano: 06 maja 2015, 12:59

ja w regulaminie mam zapis,że strój na zajęcia wychowania fizycznego raz na semestr na dziecko więc biorę faktury gdzie jest na dziecko 1xspodnie sportowe 1x bluza sportowa lub 1x spodenki sportowe i 1x koszulka sportowa
AID

Napisano: 06 maja 2015, 13:06

czy moglabym prosić o wzor takiego zapisu? na imnne wydatki szkolne tez macie ograniczenia? : )
kamakamaa

Napisano: 06 maja 2015, 13:23

§ 7. 1. Stypendium szkolne może być udzielone uczniowi szkoły, o której mowa w art. 90b ust. 3 i 4 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty, zamieszkałemu na terenie Gminy …………….., w formie:
1) całkowitego lub częściowego pokrycia kosztów udziału w zajęciach edukacyjnych, w tym wyrównawczych, wykraczających poza zajęcia realizowane w szkole ……
2) pomocy rzeczowej o charakterze edukacyjnym, w tym przede wszystkim na zakup: podręczników, lektur szkolnych, zeszytów, encyklopedii, słowników i innych książek pomocniczych do realizacji procesu dydaktycznego, przyborów i pomocy szkolnych, plecaków, stroju na zajęcia wychowania fizycznego (raz na semestr),obuwie sportowe (raz na semestr), okulary korekcyjne, komputer, oprogramowanie, części do komputera, tusze, drukarki, pokrycie kosztów abonamentu internetowego, biurko, krzesło do biurka, basen, strój kąpielowy, klapki na basen, rachunki za korzystanie z basenu, pozalekcyjne zajęcia edukacyjne np. faktura za naukę języka obcego, wycieczka szkolna-potwierdzona przez szkołę
AID

Napisano: 06 maja 2015, 13:30

Jak udaje wam się kontrolować to aby osoba nie kupila więcej par butow niż może?
chodzi mi o wykorzystanie stypendium w postaci bezgotówkowej czyli w sklepie oraz gotówkowej łączonej z bezgotowkowa.
Jak dochodzicie do tego w przypadku ponad 300 osob ze dana osoba wziela tylko 1 obuwie dla dziecka?
pytam ponieważ chce wprowadzić u siebie cos takiego, ale nie wiem czy ludzie nie będą oszukiwać : )
kamakamaa

Napisano: 06 maja 2015, 13:52

wprowadzając takie ograniczenia sami na siebie kręcimy bata i dokładamy sobie roboty
to rodzic wie, czego potrzebuje jego dziecko, to tak naprawdę jego pieniądze
dlaczego ja mam w to ingerować???

oczywiście wszystko jest do zrobienia
nie przyjmujesz faktur na raty,tylko wszystkie jednocześnie
zakupy bezgotówkowe odbywają się u nas w taki sposób,że najpierw człowiek przychodzi do mnie z fakturami gotówkowymi,a ja wystawiam upoważnienie do zakupu na przelew na brakującą kwotę
człowiek idzie do sklepu i wraca do mnie z fakturą na przelew
jeśli coś mi się w tej fakturze nie podoba,to go odsyłam (sklep nie wyda towaru dopóki nie zaksięguje naszej wpłaty)

też mnie denerwuje jak widzę u kogoś 5 par butów na jedno dziecko
od razu jest argument "pani wie jak on niszczy????"
co się dziwić ludziom,którzy mają 300 zł na osobę w rodzinie,że kupują tanie buty, które do niczego się nie nadają
jak kupią drogie,to pani z urzędu się drze,że za drogo;))))
xyz@

Napisano: 06 maja 2015, 14:04

Dokładnie. ale opieka spoleczna jest od tego aby zapewnić odziez a nie stypendium szkolne.
Ja nigdy nie miałam airmaxow "bo pani wymagala na w-f". Rozumiem iż sa to buty lepsze jakościowo ale noszac tylko na w-f nie zniszczy doszczętnie. Zreszta jak chce lepsze jakosciowo i cos się nie podoba niech idzie do pracy a nie przychodzi po stypendium i chce za nie zlote gory, nike czy pumy. Uwazam ze 2 pary HALÓWEK na 1 semestr dl to jest max dlatego chce tak zrobić : )

I jeszcze pytanie- czy macie 2 okresy wyplat czy wypłacacie co miesiąc? jaki macie okres rozliczen miedzy wyplata a terminem realizacji stypendium? :) i czy na inne artykuly także macie ograniczenia?
no i zastanawia mnie jedno. co jeśli rodzic przyniesie buty za 300pln, odziez za 200pln i reszta to długopis. czy przyjmujecie w takim wypadku?
kamakamaa

Napisano: 06 maja 2015, 14:18

mam 2 wypłaty - w grudniu i w lipcu (tak mam podpisaną umowę z pocztą, nie wszyscy mają rachunki bankowe, w kasie w urzędzie wypłat nie robię)
nie bawię się w wypłaty co miesiąc przy 400 wnioskach
xyz@

Napisano: 06 maja 2015, 14:26

ok, a ograniczenia na inne zakupy? i co gdy przynoszą faktury na bardzo duże sumy ? ograniczenia macie tez pieniezne czy tylko co do sztuk? : )
kamakamaa

Napisano: 06 maja 2015, 14:28

A czy przyjmujecie faktury z zapisem np. bluza dresowa?? Czy koniecznie musi być zapis "sportowa" ?
Rita

Strona 1 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x