Ogólnopolska Pikieta 30.11.2013 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 41 z 48    [ Posty: 471 ]

Napisano: 04 gru 2013, 12:51

Mnie na spotkania szkoda czasu i pieniędzy, jeździłam juz przez wiele lat i jesli chodzi o wspolne pikiety czy wystąpienia - to w jednosci siła, natomiast jeżeli kto na siłe chce byc doceniony i jego intencje sa takie aby zrobić sobie fotke - to niech sie dowartosciowuje innymi sposobami.
Kwestia OFE jest rozpatrywana, prawnicy juz zacierają ręce szczęsliwi w swoim żywiole, bo i kasa bedzie i robota.
A pracownicy socjalni co? Zrobili pikiete uspokojeni tym co dyr Wyrwicka powiedziała ( od co najmniej 2006 roku lawiruje tak i manipuluje robiac dobrą minę do złej gry - fakt, ze była w MPiPS swiadczy tylko o tym, ze trzymała rekę na pulsie bo boi sie o swój stołek)
Nie w tym rzecz aby spotykac się w nieskończonosc ( szkoda czasu i pieniędzy) rzecz w tym aby kazdy zastanowił sie co jemu osobiscie przeszkadza w rzetelnym wykonywaniu zawodu, jakosci życia i samorealizacji w wypełnianiu obowiazków pracownika socjalnego aby swoją prace wykonywał skutecznie.
Innymi slowy czego innego oczekuję ja a czego innego Gocłowski czy zwiazki i każdy z nas ma prawo do tego aby zadbać o własny warsztat pracy, zabiegając o realizację swoich oczekiwań bo one sa własnie kwintesencją pracy socjalnej.
Są różni pracownicy socjalni i mają różne potrzeby i oczekiwania - to jest demokracja i niech nikt za mnie nie próbuje mówić ( Polacy nie gesi................) ja sama wiem co mam powiedzieć i jak mam wyegzekwować swoje prawa.
Ważne tylko aby stworzyc odpowiednie pole działania dla wszystkich, którzy jeszcze nie wierzą, ze cos moga i konsekwentnie isć do przodu.
Politycy graja na zwłokę, innym grupom zawodowym, które maja swoje ustawy równiez zabezpieczono byt natomiast pomoc społeczna umiera smiercią naturalną - czy tego nie widziecie?

Robienie z siebie ważniaka, aby istnieć to już przerabialismy na Pomarańczowej Inicjatywie i co?
Dalej spotkania? - Jak długo jeszcze?
Tu i teraz okradają 16 tysięcy ludzi i ciszaaaaaaaaaaaaaaaaa
bo wybrańcy z PO ( rzad wie lepiej co dla nas dobre ) maja zabezpieczone pensje i czuja się bezkarni.
Czy w pomocy społecznej ma być tak samo, czy pikieta to była sztuka dla sztuki?
NIE!!!!!!!!, jak się zwiazki scaliły to wspólnym pismem powinny rzad spytać co z OFE i jakim prawem - czyli kuć żelazo póki gorące, a nie oddawać pola bo pani Wyrwicja ich uspokoiła i łaskawie przyjęła na swoich salonach jak swego czasu przedstawicieli 13 postulatów.
Moim zdaniem to są realne działania, ktore teraz pomoc społeczna powinna pilotować, a później trzymać rekę na pulsie i jak rzad nie weźmie się do roboty to przygotować następna formę protestu - aż do skutku.
Ja osobiscie uważam, ze to powinien byc ostatni rzad w tej formie ( tzn. partyjny)
Jak widać takie rządy z góry sa skazane na porażke ponieważ istnieje stary profil takiego rzadu i nie zmienia się mentalnosc ( no bo po co) Wystarczy przecież poglaskac troche wyborców tak jak to przykladowo robi od lat pani krystyna Wyrwicka - lawirujac między tymi którzy chca cos znaczyć w srodowisku, bez względu na ich intencje.

Zrozumcie w końcu, ze życie ucieka, ludzie cierpia, a zabawa w kotka i myszke zaczyna byc nudna i głupia.
Chuba nie jestesmy na tyle głupia grupa zawodową aby w kólko wdawać sie w wewnętrzne spory i mamic obietnicami bez pokrycia.
Złodziej czycha; okrada nas z naszego czasu, życia i pieniedzy - czy my mamy się na to godzić?????????????
ZASTANÓWCIE SIĘ I WEŹMY SWOJE SPRAWY W SWOJE RĘCE - kazdy z osobna i wszyscy razem - ja wierzę, że damy rade
~dzibar

Napisano: 04 gru 2013, 13:01

Zacznijmy może od logowania i odpowiedzi na proste pytanie: dlaczego jestem w kolko wylogowywana, wczesniej tego nie było, to że ktos zmienia nicki to nie dowód, ze poprzez insynuacje mnie tez mozna w to wrabiać, moje droga jest prosta i intencje jasne

Mnie na spotkania szkoda czasu i pieniędzy, jeździłam juz przez wiele lat i jesli chodzi o wspolne pikiety czy wystąpienia - to w jednosci siła, natomiast jeżeli kto na siłe chce byc doceniony i jego intencje sa takie aby zrobić sobie fotke - to niech sie dowartosciowuje innymi sposobami.
Kwestia OFE jest rozpatrywana, prawnicy juz zacierają ręce szczęsliwi w swoim żywiole, bo i kasa bedzie i robota.
A pracownicy socjalni co? Zrobili pikiete uspokojeni tym co dyr Wyrwicka powiedziała ( od co najmniej 2006 roku lawiruje tak i manipuluje robiac dobrą minę do złej gry - fakt, ze była w MPiPS swiadczy tylko o tym, ze trzymała rekę na pulsie bo boi sie o swój stołek)
Nie w tym rzecz aby spotykac się w nieskończonosc ( szkoda czasu i pieniędzy) rzecz w tym aby kazdy zastanowił sie co jemu osobiscie przeszkadza w rzetelnym wykonywaniu zawodu, jakosci życia i samorealizacji w wypełnianiu obowiazków pracownika socjalnego aby swoją prace wykonywał skutecznie.
Innymi slowy czego innego oczekuję ja a czego innego Gocłowski czy zwiazki i każdy z nas ma prawo do tego aby zadbać o własny warsztat pracy, zabiegając o realizację swoich oczekiwań bo one sa własnie kwintesencją pracy socjalnej.
Są różni pracownicy socjalni i mają różne potrzeby i oczekiwania - to jest demokracja i niech nikt za mnie nie próbuje mówić ( Polacy nie gesi................) ja sama wiem co mam powiedzieć i jak mam wyegzekwować swoje prawa.
Ważne tylko aby stworzyc odpowiednie pole działania dla wszystkich, którzy jeszcze nie wierzą, ze cos moga i konsekwentnie isć do przodu.
Politycy graja na zwłokę, innym grupom zawodowym, które maja swoje ustawy równiez zabezpieczono byt natomiast pomoc społeczna umiera smiercią naturalną - czy tego nie widziecie?

Robienie z siebie ważniaka, aby istnieć to już przerabialismy na Pomarańczowej Inicjatywie i co?
Dalej spotkania? - Jak długo jeszcze?
Tu i teraz okradają 16 tysięcy ludzi i ciszaaaaaaaaaaaaaaaaa
bo wybrańcy z PO ( rzad wie lepiej co dla nas dobre ) maja zabezpieczone pensje i czuja się bezkarni.
Czy w pomocy społecznej ma być tak samo, czy pikieta to była sztuka dla sztuki?
NIE!!!!!!!!, jak się zwiazki scaliły to wspólnym pismem powinny rzad spytać co z OFE i jakim prawem - czyli kuć żelazo póki gorące, a nie oddawać pola bo pani Wyrwicja ich uspokoiła i łaskawie przyjęła na swoich salonach jak swego czasu przedstawicieli 13 postulatów.
Moim zdaniem to są realne działania, ktore teraz pomoc społeczna powinna pilotować, a później trzymać rekę na pulsie i jak rzad nie weźmie się do roboty to przygotować następna formę protestu - aż do skutku.
Ja osobiscie uważam, ze to powinien byc ostatni rzad w tej formie ( tzn. partyjny)
Jak widać takie rządy z góry sa skazane na porażke ponieważ istnieje stary profil takiego rzadu i nie zmienia się mentalnosc ( no bo po co) Wystarczy przecież poglaskac troche wyborców tak jak to przykladowo robi od lat pani krystyna Wyrwicka - lawirujac między tymi którzy chca cos znaczyć w srodowisku, bez względu na ich intencje.

Zrozumcie w końcu, ze życie ucieka, ludzie cierpia, a zabawa w kotka i myszke zaczyna byc nudna i głupia.
Chuba nie jestesmy na tyle głupia grupa zawodową aby w kólko wdawać sie w wewnętrzne spory i mamic obietnicami bez pokrycia.
Złodziej czycha; okrada nas z naszego czasu, życia i pieniedzy - czy my mamy się na to godzić?????????????
ZASTANÓWCIE SIĘ I WEŹMY SWOJE SPRAWY W SWOJE RĘCE - kazdy z osobna i wszyscy razem - ja wierzę, że damy rade
Dzidka
dzibar
Specjalista
Od: 06 sie 2006, 18:41
Zajmuję się:
Strona WWW: http://vp.pl

Napisano: 04 gru 2013, 13:10

Betta potrzeba była 30 - go listopada 2013 wiec takie teksty sa jakby smieszne, kazdy ma swoje sumienie i nie o to mi chodzi aby wytykac palcem, ale fakt, ze na pikiecie brakowało ludzi których znam osobiscie - mocno mnie zdziwił.
Jak bedziemy działali wybiórczo i krytykowali tylko to na blebleniu sie skończy, a powstało cos wiekopomnego i uważam, ze starzy działacze powinni stanąc ponad wszystko i włączyć się jako ważny głos i ważna osoba sama w sobie aby zmienić to co wymaga zmian.
STAŁO SIE I SZKODA TEGO ZMARNOWAĆ, powstali wszyscy pracownicy socjalni ( nawet ci których tam jeszcze nie było ) bo związki stworzyły nam do tego warunki.
NIE ZMARNUJMY TEGO
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2013, 13:34

I jeszcze odpowiedź do ~~wwz, nie oczekuj spowiedzi czy tłumaczeń ze strony pikietujących, wrzało 30-go listopada 2013r, pomimo niesprzyjajacych ( bardzo) warunków byli ludzie, którzy nie zawiedli.
Młodzi związkowcy zrobili co do nich należało, a teraz należy nadać temu taki kierunek aby nie dać się \" wykolegowac \" przez dyr Wyrwicką jako kontakt z rzadem, a kuć żelazo póki gorące mając na uwadzewszystkie zmiany dot. pomocy społecznej.
Moim zdaniem skoro Zwiazki podjęły dialog z KW to oczywiste jest jak najszybsze zapytanie w sprawie OFE, a przynajmniej zasygnalizowanie, ze oprócz czubka własnego nosa pomoc społeczna czuwa a aspekcie makro i mikro polityki spolecznej, a przede wszystkim profilaktyki przeciwdziałaniu ubóstwu grup społecznych, które ( jak zaznaczano na pikiecie) wyklucza się społecznie nie dajac żyć, ale też umrzeć godnie nie pozwalając.

Uwrażliwiam na to Zwiazkowców jako młodsze koleżanki i kolegów ( bo taka rola starszych, aby wskazywać to co widza lepiej z racji doswiadczenia) - nie dlatego że sa mądrzejsi:)))))))))))))))))))
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2013, 13:42

Ustawa o OFE to kradzież - czy pomoc społeczna bedzie biernie się przygladać temu, że dzieje się bezprawie - tu i teraz rekami demokratycznie prawnie wybranego rządu okrada się ludzi z ich pieniędzy ( w pospiechu na szybko, bez głosnych komentarzy mediów)
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2013, 13:46

Ludzie przestańcie się bać tu chodzi o jakosć naszego życia za 10 lat
- to nie jest długi okres, a wystarczy tylko teraz okazać sie własciwym miejscu bo to nasza wsólna sprawa.

I nie mozna chować głowy w piasek skoro wzięło sie sprawy w swoje rece
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2013, 14:03

dzibar dzibar
~oj

Napisano: 04 gru 2013, 15:57

a to;
ni9e dzibar dzibar tylko trzeba w szerszym aspekcie patrzec na sprawy wówczas pomoc spoleczna bedzie szanowana, a jej potrzeby beda wazne dla innych tak samo jak fakt, że pomoc społeczna oprócz swoich potrzeb realizuje potrzeby klientów i potencjalnych klientów

( i wskazane byłoby myslenie perspektywiczne) bo egoizm nikomu chluby nie przyniósł, a na szacunek trzeba zapracować
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/nfz-pozy ... icza/4phpr
Dzidka
dzibar
Specjalista
Zajmuję się:

Napisano: 04 gru 2013, 16:10

Pikietę zorganizowano w związku z planowanymi zmianami w systemie pomocy społecznej, które uwzględnia dokument \"Założenia do zmian ustawy o pomocy społecznej.

1. Zwracano uwagę na konsekwencje wprowadzenia nowego kryterium dochodowego. Nowe rozwiązanie - \"minimalny dochód socjalny\", wykluczy z systemu publicznej pomocy społecznej wszystkie osoby, których dochód będzie wyższy od wysokości tego kryterium. W momencie wprowadzenia nowego rozwiązania przyjęte będą aktualnie obowiązujące kwoty zastępowanego kryterium dochodowego (456/542 PLN).

2. Podnoszono kwestię planowanej zmiany nazewnictwa Ośrodków Pomocy Społecznej i placówek o dotychczasowej nazwie Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie. Podkreślano, że będzie to kosztowne, będzie wymagało wprowadzenia korekt w we wielu aktach prawnych. Podawano również przykład likwidacji Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy, gdzie zmieniając nazwę instytucji obsługującej zadania pomocy społecznej dokonano drastycznej redukcji personelu obsługującego te zadania.

3. Zaniepokojenie protestujących wzbudziła również możliwość prywatyzacji sektora pomocy społecznej. Zlecanie dotychczas realizowanych zadań instytucjom niepublicznym. Zdaniem praktyków pracy socjalnej może to mieć wpływ na pogorszenie jakości udzielanej pomocy dla klientów oraz pogorszenia warunków pracy i płacy dla osób realizujących te zadania (śmieciowe umowy o pracę).

Poniżej link do wiadomości.

https://www.ops.pl/news.php?id=26477

Tam również link do Petycji skierowanej do MPiPS
~pikieta

Napisano: 04 gru 2013, 17:10

Czy w tym aspekcie nie wydaje się normalne pójscie za ciosem i żądanie konkretnej odpowiedzi na pytanie ( petycję) jak departament widzi kwestie OFE i NFZ - przecież to są potencjalni klienci OPS, a wiec trzeba już dzisiaj zadbać o to aby standardy pracy socjalnej rosły, a nie jak do tej pory pomoc społeczna stanowiła smietnik i przykrywkę dla takich leserów i pozerów jak obecnie pan Jerzy Duda i pani Krystyna Wyrwicka, którzy od co najmniej ( tyle ja pamiętam ) pozorują działania i oprócz wysmiewania pracowników socjalnych i głaskania ich kiedy zaczynaja cokolwiek działać, albo wykluczania społecznego liderów nie czynią nic co dałoby jakies konkretne korzysci w kierunkupozytywnych zmian ( a nie wprowadzania chaosu i zastraszania srodowiska pomocy społecznej i próby jeg podziału)
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/nfz-pozy ... icza/4phpr

\"NFZ pozywa Bartosza Arłukowicza

Na­ro­do­wy Fun­dusz Zdro­wia po­zy­wa Bar­to­sza Ar­łu­ko­wi­cza do sądu ad­mi­ni­stra­cyj­ne­go - do­wie­dzia­ła się In­for­ma­cyj­na Agen­cja Ra­dio­wa. Przed­mio­tem sporu jest plan fi­nan­so­wy NFZ na rok 2013.

Sze­fo­wa Fun­du­szu Agniesz­ka Pach­ciarz do­ma­ga­ła się wzro­stu do­ta­cji z bu­dże­tu o nie­mal mi­liard zło­tych na osoby nie­ubez­pie­czo­ne. Wczo­raj sej­mo­we ko­mi­sje fi­nan­sów i zdro­wia ne­ga­tyw­nie za­opi­nio­wa­ły ten plan.

Mi­ni­ster­stwo Zdro­wia tłu­ma­czy­ło, że w obec­nej chwi­li nie ma sta­no­wi­ska, bo jest w tej spra­wie w spo­rze z Mi­ni­ster­stwem Fi­nan­sów.

Braki w NFZ wy­ni­ka­ją z zmia­ny spo­so­bu we­ry­fi­ka­cji pa­cjen­tów i wpro­wa­dze­nia sys­te­mu eWUŚ. Wy­ka­zał on wzrost pa­cjen­tów nie­ubez­pie­czo­nych, któ­rzy mają jed­no­cze­śnie prawo do ko­rzy­sta­nia ze świad­czeń opie­ki zdro­wot­nej.\"

Dzisiaj pan Arłukowicz wygrzewa się w Hiszpanii, a w Polsce najubosi cierpia bo ocyzwiscie ten konflikt odbija sie czkawk
wasnie tej grupie grupie za ktora jak nie pomoc spoeczna to kto sie wstawi_
~dzibar

Strona 41 z 48    [ Posty: 471 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x