Ogólnopolska Pikieta 30.11.2013 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 32 z 48    [ Posty: 471 ]

Napisano: 01 gru 2013, 22:23

Będzie trzeba.
~Adam

Napisano: 01 gru 2013, 22:37

Obejrzałam wypowiedzi z pikiety i jestem w szoku. Wypowiadający sie nie mieli pojęcia o czym mówią! Ludzie ogarnijmy sie jakoś i stwórzmy wspólny projekt ustawy.
~kama

Napisano: 01 gru 2013, 23:57

ja słuchałem i wypowiedzi były ok biorąc pod uwagę że przekaz medialny zawsze jest skrótem i wyrwanym z kontekstu. dobrze że nie padło znowu opieka społeczna i że pikiety nie przedstawiono jako tłumu związkowców działających tylko dla siebie. Szacunek dla tvp info za zainteresowanie tematem. A do ciebie droga kamo - nie wiem czy byłaś na pikiecie, ale jak słyszę hasło ogarnijmy się i stwórzmy projekt ustawy - to zawsze widzę mądralińskich co tylko krytykują, a jak trzeba przyjść i wspólnie coś zrobić to nagle nie ma chętnych. Weżcie się i zróbcie - to zwykle tak się kończy.

Więc nawet jeśli były wpadki, można było coś powiedzieć lepiej i trafniej, mogło być więcej pracowników itp. - to szacunek dla organizatorów że włożyli siły i energię, wbrew powszechnemu lamentowi że się nie uda i nie tylko gadają że coś trzeba zmienić, ale to robią.

A jest grupa pracowników , którzy ich w tym wspierają.
~tak razy dwa

Napisano: 02 gru 2013, 1:12

Pracownicy socjalni protestujmy we własnym imieniu- w imieniu pracowników socjalnych a nie w imieniu klientów. To jest nasz protest, walczymy o nasze prawa. Walczymy o nasze rodziny. Pozwólmy klientom zaprotestować, samym się bronić, przecież oni nie są tacy bezradni. Niech klienci wiedzą jakie zmiany się szykują i niech zadziałają, a tym samym z nami się zjednoczą broniąc wspólny interes.
~brydzia

Napisano: 02 gru 2013, 3:24

brydzia- mądre spostrzeżenie.
~x

Napisano: 02 gru 2013, 4:46

Nie do końca mądre - choć z podręcznikowych kanonów. Klienci pomocy społecznej nie są zorganizowaną grupą społeczną i głosu w swoim własnym imiennie raczej zabierać w tej sprawie nie będą.
~pracownik socjalny

Napisano: 02 gru 2013, 10:01

DLACZEGO NIE SĄ ? Są bardziej zorganizowani niż ich spostrzegamy.
~hmm

Napisano: 02 gru 2013, 10:10

Czy widzieliśmy aby nauczyciele nie walczyli o własne przywileje, ale walczyli o prawa ucznia? A co.....z pielęgniarkami, lekarzami ?
A przecież uczniowie czy pacjenci popierają ich słuszną sprawę.
Pracownicy socjalni dziękuje Wam, że walczymy o własne prawa. Ducha nie gaśmy.
~hmm

Napisano: 02 gru 2013, 11:23

Do Kamy! Jakiej ustawy? O pomocy społecznej czy o zawodzie pracownika socjalnego. Do poprawy jest wiele, ale jak się siedzi tylko za klawiaturą i poucza innych, a nie stanie i wspólnie z innymi pokaże, że faktycznie zadziała w kierunku poprawy to nic z tego nie będzie. Na pikiecie było nas niewiele, ale było. Poczuliśmy, że coś chcemy zdziałać i działać będziemy, ale poważne traktowanie nas przez władze, zależy od większego zaangażowania się mas, a nie garstki. Byliśmy tam i wiedzieliśmy co mówimy, ale wszystkiego się nie da powiedzieć na pikiecie, tyle tego jest, ponadto przekaz medialny jest zwykle okrojony. Jednym z haseł pikiety było \"Silni razem\", dlatego apelujemy do wszystkich pracowników pomocy społecznej o włączenie się we wszelkiego rodzaju akcje mające na celu wprowadzanie zmian, ale takich realnych w pomocy społecznej, a nie bicia piany dla samego jej ubijania.
~konserwa

Napisano: 02 gru 2013, 11:40

\"Opozycja zjednoczona, władza podzielona. Po weekendowych wiecach dziś wiele się wyjaśni na Ukrainie - uważa szef Związku Ukraińców w Polsce.

Piotr Tyma mówił w radiowej Jedynce, że podczas proeuropejskich i antyrządowych protestów w Kijowie dotychczasowe podziały poszły na bok. Razem protestują członkowie odległych ideowo partii - jak Witalij Kliczko z Udaru i Ołeh Tiahnybok ze Swobody. A tego nie było wcześniej - podkreśla gość Sygnałów Dnia. Dotąd opozycję cechowała apatia i brak programu. W tym przypadku proeuropejski program zjednoczył znaczną jej część i wielu zwykłych obywateli.\"
https://wiadomosci.wp.pl/lbid,5182,title ... azywo.html

To nie przypadek - byłam na PIKIECIE w Warszawie i pomimo deszczu i bardzo złego samopoczucia, jestem dumna, ze tam dotarłam. Bardzo dziękuję organizatorom i kol. Lucynie za to co zrobili - a to co zrobili to moim zdaniem wyrażenie tego co czuje i sprzeciw przeciwko temu co w pomocy społecznej każdy jak umiał i mógł wyraził swoje zdanie zgodnie z prawdą i swoimi intencjami.
W sumieniu każdego uczestnika pozostawiam to jakie intencje nim kierowały. Tym razem wyjazd do Warszawy to dodz. 17:30 w piątek i przyjazd w niedzielę na miejsce obecnego pobytu o godz. 14- tej.
Dlaczego o tym piszę? Bo uważam, ze warto było przyjechać na tę Pikietę, aby zaznaczyc swoja solidarnosc, aby zmiany faktycznie się dokonały.
Nie może być tak, ze teraz będziemy cisi i spokojni napawać się sukcesem, że co zrobilimy razem. Na pikiecie wyraźnie wyszły różnice zdań różnych pracowników, poziomów wiedzy, kompetencji, doswiadczenia. To nie sa wielkie przeszkody moim zdaniem - aby w życie wprowadzić realne zmiany, które zaczna przynosić nam i tym którym pomagamy realne korzysci a nie
pozorować działania i pysznić się tym, że ja byłem to jestem lepszy, a ktos nie był to jest gorszym pracownikiem socjalnym..
Zapamiętajmy ten dzień 30 listopada 2013 jako powstanie listopadowe pracowników socjalnych bo pomimo, że osiagnęli dno potrafili się zjednoczyć i wspólnie od tego dnia się odbijają.
W swoim imieniu dziekuję wszystkim za to że byli, za kreatywnosc i niezawodnosc.
Wierzę, ze zawsze znajdzie się ktos kogo wiara jest tak głęboka, że góry przenosi i nie zawiodłam sie.
Dziekuję, że pozwoliliscie mi byc wsród Was, a kol. Lucynie za to co wyrazia i jak wyraziła w swoim wystąpieniu bo to mnie utwierdziło w przekonaniu, że sumienia nie da się zagłuszyć i zawsze znajdzie się kto powie to głosno i wyraźnie co dla innych jest niewygodne.

~dzibar

Strona 32 z 48    [ Posty: 471 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x