Ogólnopolski Protest Pracowników Pomocy Społecznej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 07 paź 2018, 0:42

Koleżanki i Koledzy!

Zwracamy się do wszystkich pracowników pomocy społecznej, niezależnie od miejsca zatrudnienia oraz zajmowanego stanowiska, by dnia 12 października br. w całej Polsce wesprzeć Ogólnopolski Protest na jeden z dwóch sposobów:

Pierwsze: Przyjechać do Warszawy, gdzie przed siedzibą Ministerstwa o godzinie 12.00 - całe nasze środowisko zawodowe wyrazi swoje niezadowolenie z powodu lekceważenia, ignorowania oraz odrzucania postulatów mających na celu poprawę warunków zatrudnienia oraz udzielanej pomocy.

DRUGIE: Skorzystać z uprawnień pracowniczych i spędzić cały dzień z najbliższymi, przedłużając w ten sposób okres weekendowego odpoczynku od trudów oraz poświęceń związanych z wykonywaniem codziennych obowiązków. W ten sposób korzystając z prawa do odpoczynku symbolicznie wesprzecie nasze wspólne żądania związane m.in. z koniecznością zagwarantowania dodatkowego urlopu wypoczynkowego wśród grup zawodowych pomocy społecznej.

Więcej na ten temat:

https://www.federacja-socjalnych.pl/
https://www.federacja-socjalnych.pl/inde ... at-portalu
Ernesto
Stażysta
Od: 09 lis 2017, 0:23
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 11 paź 2018, 13:49

Nikt nie odpowiedział tutaj na ten apel??!! Jestem bardzo zaskoczony ponieważ tak mocno na tym Forum przez kilka lat są poruszane i omawiane burzliwie niskie zarobki pracowników w pomocy społecznej.
Teraz można o tym w realu głośno powiedzieć i pokazać ilu nas to dotyczy, a na Forum taka cisza.
Wstyd!
zisis
Praktykant
Od: 12 paź 2009, 10:27
Zajmuję się:

Napisano: 11 paź 2018, 20:57

To jest pierwszy Ogólnopolski Protest Pracowników Pomocy Społecznej!
Wszystkich pracowników realizujących rozmaite zadania sektora pomocy społecznej w Polsce.
Jutrzejsza Pikieta w Warszawie (Plac przy Ministerstwie Rodziny, Pracy i Pomocy Społecznej), to pierwsze tego typu wydarzenie od dnia 29 listopada 1990 r. (Dz.U. 1990 nr 87 poz. 506).

Protestować będą pracownicy socjalni, asystenci rodziny oraz wszyscy inni pracownicy realizujący zadania pomocy społecznej, pracy socjalnej w Polsce. Ufam, że ten protest będzie wspierać również środowisko organizacji pozarządowych "fundacji, stowarzyszeń", które działają w obszarze pomoc społeczna, praca socjalna, rozwój społeczny?
Ernesto
Stażysta
Od: 09 lis 2017, 0:23
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 12 paź 2018, 7:29

Nasza kadra OPS w ramach protestu ubrała się na czarno :)
Marzeneria
Stażysta
Od: 28 wrz 2016, 7:53
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2018, 7:45

Jestem ciekaw czy media wspomną choć raz w swoich audycjach o dzisiejszym proteście pracowników ośrodków Pomocy Społecznej ?
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 12 paź 2018, 7:56

pawel.w pisze:Jestem ciekaw czy media wspomną choć raz w swoich audycjach o dzisiejszym proteście pracowników ośrodków Pomocy Społecznej ?
Będzie to pewnie zależało od frekwencji.
zisis pisze:Nikt nie odpowiedział tutaj na ten apel??!! Jestem bardzo zaskoczony ponieważ tak mocno na tym Forum przez kilka lat są poruszane i omawiane burzliwie niskie zarobki pracowników w pomocy społecznej.
Teraz można o tym w realu głośno powiedzieć i pokazać ilu nas to dotyczy, a na Forum taka cisza.
Wstyd!
Już od dawna pisałem o tym, że typowy pracownik pomocy społecznej jest typowy i jego chęci kończą się gdy trzeba coś realnego zrobić.
To samo u mnie w jednostce: lament i narzekanie, że małe zarobki, brak nagród itd. a gdy pracownikom tym (socjalnym) zaproponowałem wyjazd na dzisiejszy protest to każdy nabrał wody w usta...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 12 paź 2018, 8:22

Serwisy informacyjne być może wspomną coś pod koniec swoich bloków informacyjnych gdzieś przed pogodą lub sportem :)
maliniak42
Praktykant
Od: 04 paź 2018, 7:54
Zajmuję się: PS

Napisano: 12 paź 2018, 8:29

Raczej nie w TVP PIS.
saNti2008!
Praktykant
Od: 19 sty 2018, 9:54
Zajmuję się: pracą socjalną

Napisano: 12 paź 2018, 8:56

Ja też w żadnych mediach do tej pory nie słyszałam nawet o tym, żeby przedstawili protesty pracowników socjalnych, które odbyły się w niektórych miejscowościach. Opiszą coś jak wtargnie się do Sejmu i będzie się tam spać na podłodze....
Marzeneria
Stażysta
Od: 28 wrz 2016, 7:53
Zajmuję się:

Napisano: 12 paź 2018, 9:01

Radio Wawa od kilku dni już mówi o proteście....dziś od rana już parę razy słyszałam informacje.
pracownik ops
athena83
Stażysta
Od: 24 sie 2007, 16:37
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x