Klient z Domu Dziecka i kłopoty z usamodzielnieniem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 08 paź 2018, 14:33

Klient ukończył 18 lat i wrócił z Domu Dziecka do rodziny w naszej miejscowości (korzystającej ze świadczeń pomocy społ.) Z dokumentów, które dostał na odchodne wynika, że posiadał orzeczenie o niepełnosprawności (choroby psychiczne)które już wygasło rok przed wyjściem.
Poinformowałem rodzinę że syn będzie musiał albo rejestrować się w PUP, stawać na orzecznictwo lub próbować w ZUSie uzyskać rentę socjalną. Jego rodzice jednak nie wywiązują się z tych czynności, są trudni we współpracy.
Z Domu Dziecka został wyznaczony opiekun usamodzielnienia - myślałem, że ogarnięcie ww. spraw będzie jego priorytetem (bo bez tego nici z usamodzielniania). Tymczasem gość telefonuje i mówi, że to ja jako pracownik MOPS powinienem być wyznaczony tym opiekunem i załatwić wszystko klientowi a skoro on nim został to może najwyżej wydać opinię, żeby klient dostał pieniądze na usamodzielnienie.
Wydaje mi się, że nie ma racji.
Jak jest faktycznie? Jak postąpić w tym przypadku?
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 08 paź 2018, 14:45

Chłopak wychowywał się w Domu Dziecka (pomimo, że rodziców miał i ma), mam Pan też wiedzę, że chłopak zmaga się z chorobą psychiczną, rodzice pełnoletniego nie reagują na Pana prośby, co oznacza, ze to rodzina głęboko dysfunkcyjna. To Pana zadanie, praca socjalna - bardzo typowa.
anna kern.

Napisano: 08 paź 2018, 14:52

a rola opiekuna usamodzielnienia? Ponoć w Domu Dziecka na rok przed wyjściem układa się plan usamodzielnienia + składa wniosek o przydział mieszkania?
Ten plan chyba powinien założyć choćby uzyskanie nowego orzeczenia przed opuszczeniem placówki?
Xman
Starszy referent

Napisano: 09 paź 2018, 6:56

proszę podjąć współpracę z owym opiekunem. I nie chodzi o to, aby dociekał Pan założeń i realizacji planu. Zadanie udzielenia pomocy w uzyskaniu nowego orzeczenia spoczywa teraz na Panu.
anna kern.

Napisano: 09 paź 2018, 7:48

Współpraca z opiekunem to jedno, musi jednak opierać się na ustaleniu co kto powinien a nie na założeniu, ze MOPS zrobi wszystko.
Wczytałem się w przepisy i wynika z nich jednoznacznie, że opiekun usamodzielnienia ma za zadanie..... doprowadzenie tej osoby do, uwaga - usamodzielnienia ! Np. poprzez współpracę ze środowiskiem lokalnym, pomocy w uzyskaniu mieszkania, podjęcia zatrudnienia itp. Co więcej powinien być wyznaczony PRZED wyjściem z Domu Dziecka i pierwsze czynności wykonywać już wtedy na podstawie opracowanego planu.
Wypuszczenie takiej osoby z Domu Dziecka - bez żadnego planu, żadnego zabezpieczenia np. w formie orzeczenia o niepełnosprawności (wygasło rok przed wyjściem) i założenie, że MOPS coś zrobi jest lekko mówiąc słabe. To z tego powodu oczekuję większego zaangażowania ze strony opiekuna usamodzielnienia.
Xman
Starszy referent

Napisano: 09 paź 2018, 8:20

Proszę Pana no i co w związku z tym? będzie Pan udowadniał zaniedbania pracownikowi/opiekunowi Domu Dziecka? To po pierwsze, a po wtóre długa byłaby nasza dyskusja na temat interpretacji pojęciowej tzw:usamodzielnienia, szczególnie jeśli byłoby rozpatrywane w kontekście osoby z zaburzeniami o podłożu psychicznym. Proszę zatem wydobyć z siebie pokłady inteligencji emocjonalnej, profesjonalizmu i objąć tego człowieka pomocą. Proszę wydrukować ten wniosek ze strony PCPR, wziąć dokumenty medyczne tego chłopaka i złożyć w PCPR. Tyle.
anna kern.

Napisano: 09 paź 2018, 8:27

Widzisz - uważam, że dzięki takiemu podejściu nikt nie ma szacunku do naszej branży. Wykonujemy pracę za innych a ja staram się przywrócić normalność - wierzę, że wystarczyłoby gdyby każdy wykonał to co powinien.
I proszę nie wydawaj mi poleceń.
Xman
Starszy referent

Napisano: 09 paź 2018, 8:42

Wie Pan co? pocieszę Pana. Jest coś takiego jak interdyscyplinarność działań. Proszę przyjąć taki sposób podejścia do sprawy. Ponadto jest Pan przecież XMan:), da Pan radę.
anna kern.

Napisano: 09 paź 2018, 19:12

To chyba jednak bardziej zadanie dla Ligi Sprawiedliwości.
Xman
Starszy referent

Napisano: 09 paź 2018, 19:28

To zadanie jest dla Pana. Proszę tylko pomyśleć...stać Pana na to. Sytuacja jest patowa a ta "bieda" nie ma Orzeczenia. Pomogę Panu, tylko proszę powiedzieć w czym? Metodyce postępowania?
anna kern.

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x