OK-WUD luty
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA,ŚW
- Kontakt:
OK-WUD luty
Co robicie z wnioskami kiedy wyszło OK-WUD wypłacacie jeżeli nie przekracza bez odliczenia składek czy czekacie na odpowiedź z ZUSu?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: pomoc administracyjna, DO
- Kontakt:
Re: OK-WUD luty
Ja wypłacam bez składki- skoro osoby nie przekraczały dochodu, to odjęcie składki nie wpływa na wysokość dodatku.
Czekamy jedynie, jeśli dochód jest przekroczony i przyznanie DO uzależnione jest od wysokości składki.
W razie kontroli mamy tylko kwestię niepoprawnie naliczonego dochodu. Chyba najważniejsze, żeby wnioski rozpatrzeć w terminie i wypłacić kasę
Czekamy jedynie, jeśli dochód jest przekroczony i przyznanie DO uzależnione jest od wysokości składki.
W razie kontroli mamy tylko kwestię niepoprawnie naliczonego dochodu. Chyba najważniejsze, żeby wnioski rozpatrzeć w terminie i wypłacić kasę
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Wsio
- Kontakt:
Niestety my też tak robimy. Odpuściliśmy w momencie kiedy zbliżał się 31.03 a odpowiedzi z ZUS ani widu ani słychu. Do tej pory odpowiedzi w tych sprawach nie przyszły. Zus to jakieś nieporozumienie ich żadne terminy nie obowiązują. Mam grupę klientów którzy złożyli wnioski w styczniu i do dnia dzisiejszego czekają na odpowiedź i wypłatę świadczeń - jak nie odliczę składki jest przekroczenie. Drugi raz juz przedłużenie terminu załatwienia sprawy wysłałam.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: wszystkim
- Kontakt:
Było pismo przez cAS, instrukcja wystąpień do ZUS i tam wyraźnie zalecane, podkreslane zeby wystepować tylko wtedy gdy ma to wpływ na dodatek. Gdy i tak sie łapią nie wystepować. Nam wiekszość wystapien po tym komunikacie odpadła bo sie łapali. Zstało około 30 szt. na 500 wniosków styczniowych. Myślę ze przy kontroli taki komunikat który dotarł oficjalnymi kanałami wystarczy.
A wystepowaliście tez o 13tki? Odliczacie je przy przekroczeniach- złotówkach?
A wystepowaliście tez o 13tki? Odliczacie je przy przekroczeniach- złotówkach?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Dodatek osłonowy
- Kontakt:
A gdzie można pobrać takie pismo z CAS?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: praca w SR + SW + FA + KDR
- Kontakt:
Czy ktoś może wrzucić to pismo z CAS bo nie mogę tego znaleźć?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DO
- Kontakt:
też chętnie zobaczę takie pismokalina.malina pisze: 12 maja 2022, 12:48 Było pismo przez cAS, instrukcja wystąpień do ZUS i tam wyraźnie zalecane, podkreslane zeby wystepować tylko wtedy gdy ma to wpływ na dodatek.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
To była 34 stronicowa instrukcja chyba przygotowana przez ZUS, gdzies na stronach ministerstwa był tez link do niej, a do nas była tez dodatkowo przesłana przez CAS. tRZEBA POSZUKAC GDZXIES NA GOV.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Oprócz OK-WUD luty - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
zgon wnioskodawcy a przyznany dodatek
odpowiedź z OK-wud
zmiana miejsca zamieszkania
dodatek osłonowy - Ukrainka
karta podatkowa
czy odejmujemy składki zdrowotne i społeczne od dochodu nieopodatkowanego na podstawie art 21 ust.1 pkt 148
Zgon po przyznaniu DO
wnioskodawca zmarł
Dodatek osłonowy bez rozpatrzenia
Zgon członka rodziny na dzień rozpatrzenia, czy liczę dochody?
CEEB - czy weryfikować?
Mazowieckie - plan i dotacja
Pole oddane w dzierżawę
bez rozpatrzenia
uzupełnienie podstawy prawnej w systemie
Przyznana informacja