OK-WUD luty

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
werka95
Stażysta
Zajmuję się: FA,ŚW
Kontakt:

OK-WUD luty

Post autor: werka95 »

Co robicie z wnioskami kiedy wyszło OK-WUD wypłacacie jeżeli nie przekracza bez odliczenia składek czy czekacie na odpowiedź z ZUSu?
anma90
Praktykant
Zajmuję się: pomoc administracyjna, DO
Kontakt:

Re: OK-WUD luty

Post autor: anma90 »

Ja wypłacam bez składki- skoro osoby nie przekraczały dochodu, to odjęcie składki nie wpływa na wysokość dodatku.
Czekamy jedynie, jeśli dochód jest przekroczony i przyznanie DO uzależnione jest od wysokości składki.
W razie kontroli mamy tylko kwestię niepoprawnie naliczonego dochodu. Chyba najważniejsze, żeby wnioski rozpatrzeć w terminie i wypłacić kasę
OlaOla123
Stażysta
Zajmuję się: Wsio
Kontakt:

Post autor: OlaOla123 »

Niestety my też tak robimy. Odpuściliśmy w momencie kiedy zbliżał się 31.03 a odpowiedzi z ZUS ani widu ani słychu. Do tej pory odpowiedzi w tych sprawach nie przyszły. Zus to jakieś nieporozumienie ich żadne terminy nie obowiązują. Mam grupę klientów którzy złożyli wnioski w styczniu i do dnia dzisiejszego czekają na odpowiedź i wypłatę świadczeń - jak nie odliczę składki jest przekroczenie. Drugi raz juz przedłużenie terminu załatwienia sprawy wysłałam.
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

Było pismo przez cAS, instrukcja wystąpień do ZUS i tam wyraźnie zalecane, podkreslane zeby wystepować tylko wtedy gdy ma to wpływ na dodatek. Gdy i tak sie łapią nie wystepować. Nam wiekszość wystapien po tym komunikacie odpadła bo sie łapali. Zstało około 30 szt. na 500 wniosków styczniowych. Myślę ze przy kontroli taki komunikat który dotarł oficjalnymi kanałami wystarczy.

A wystepowaliście tez o 13tki? Odliczacie je przy przekroczeniach- złotówkach?
AgaKar
Praktykant
Zajmuję się: Dodatek osłonowy
Kontakt:

Post autor: AgaKar »

A gdzie można pobrać takie pismo z CAS?
AniaŻ
Stażysta
Zajmuję się: praca w SR + SW + FA + KDR
Kontakt:

Post autor: AniaŻ »

Czy ktoś może wrzucić to pismo z CAS bo nie mogę tego znaleźć?
julia_
Stażysta
Zajmuję się: DO
Kontakt:

Post autor: julia_ »

kalina.malina pisze: 12 maja 2022, 12:48 Było pismo przez cAS, instrukcja wystąpień do ZUS i tam wyraźnie zalecane, podkreslane zeby wystepować tylko wtedy gdy ma to wpływ na dodatek.
też chętnie zobaczę takie pismo
kalina.malina
Starszy referent
Kontakt:

To była 34 stronicowa instrukcja chyba przygotowana przez ZUS, gdzies na stronach ministerstwa był tez link do niej, a do nas była tez dodatkowo przesłana przez CAS. tRZEBA POSZUKAC GDZXIES NA GOV.
kalina.malina
Starszy referent
Kontakt:

ODPOWIEDZ