okres przyznania stypendium szkolnego - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 paź 2014, 13:57

Witam! Nasza gmina uzyskała niewielką dotację, gdy podzieliłam dotację i środki własne przez liczbę uczniów, którym będzie przysługiwało stypendium za IX-XII wyszła mi kwota pomiędzy 84,80 zł a 212 zł. Jeśli właściwie interpretuję przepisy, to w takiej sytuacji będę mogła przyznać stypendium na minimalny okres, czyli na 1 miesiąc w tym okresie. Jak ma to zostać sformułowane w decyzji? Czy ma być wpisane, że jest to stypendium za okres IX-XII z dopiskiem, że za dany m-c? Nadmienię, że u nas stypendia wypłaca się jednorazowo po otrzymaniu dotacji przed Świętami Bożego Narodzenia oraz później przed zakończeniem czerwca.

2 pytanie: Czy zasiłek szkolny w kwocie maksymalnej do 530 zł dotyczy 1 ucznia?
socjalka77
Praktykant
Od: 17 maja 2014, 18:56
Zajmuję się:

Napisano: 27 paź 2014, 14:50

jesli chodzi o zasiłek to tak. 530zł maksymalnie dla jednego ucznia.
a jesli chodzi o stypendium to nie wiem czy dobrze Cie zrozumialam. My mamy ustaloną jedną kwotę dla wszytskich bo taki sporzadzilismy sobie regulamin, aktualnie 159zł przy dochodzie do 200zł i 106zł powyżej 200zł. Mozesz przyznac stypednium za okres od IX-XII w wysokości np 106zł miesięcznie i tyle. I w decyzji my zaznaczamy ze do 1.12 ma sie rozliczyc fakturami i wypłata 15.12. To taki przykład, mam nadzieje ze pomoglam.
Natalia--

Napisano: 28 paź 2014, 11:08

Nasz regulamin mówi, że przyznajemy stypendium w miesięcznej kwocie mieszczącej się w przedziale określonym przez ustawę o systemie oświaty - powtórzone są warunki opisane w tej ustawie. Mamy jednak niską dotację, więc wziąwszy pod uwagę te parametry stypednium wystarczy tylko na 1 m-c, nawet jeśli wypłacilibyśmy to minimum 84,80 zł to z puli nie wystarczy na 2 m-ce.
socjalka77
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 15:34

w decyzji musisz napisać kwotę i ile miesięcznie przyznajesz, nie możesz napisać że przyznajesz np. 100 zł za okres od IX do XII bo podzielone przez liczbę miesięcy wyniesie mniej niż ustawowe minimum, jeżeli nie macie środków to przyznajcie za jeden miesiąc.Mieliśmy kiedyś taki przepadek że napisaliśmy ogólna kwotę za dany okres i kolegium uchyliło nam decyzje z uwagi na fakt iż nie wskazaliśmy miesięcznej kwoty stypendium.
ola2

Napisano: 03 lis 2014, 10:49

Dzięki ola2, zastosuję się do Twojej porady.
socjalka77
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem