składka KRUS a renta rodzinna z KRUS - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 23 paź 2014, 10:20

Witam! Mam rodzinę, która ubiega się o stypendium, matka z córką, utrzymują się z renty rodzinnej, matka nadal opłaca składki w KRUS. Nie posiadają już gospodarstwa rolnego (areału), ubezpiecza się przy drugim dziecku, które przejęło notarialnie gospodarstwo, jednak to dziecko posiada już własną rodzinę. Moje pytanie i dylemat dotyczy tego, czy powinnam odliczyć mies. składkę KRUS od dochodu rodziny? Interpretuję ich dochód, jako uzyskany z gospodarstwa rolnego, gdyż otrzymują świadczenie z KRUS, jednak czy moje rozumowanie jest właściwe, skoro nie posiadają żadnej pow. użytków rolnych? Jeśli nie odliczę KRUS wtedy muszę dać odmowę stypendium.
Mam inny przypadek, gdzie ojciec pracuje dorywczo i ubezpiecza się w KRUS przy swoim bracie, rodzina nie posiada gosp. rolnego. Nie odliczyłam im tego KRUSU od dochodu, mają odmowę, przekroczyli kryterium (jednak nawet odliczenie KRUSU nie spowodowałoby spełnienia kryterium dochodowego).
Co robić?
A zobowiązanie do płacenia KRUSU (ubezpieczeni obowiązkowo) oraz zaleganie z bieżącymi składkami, czy wtedy należy odliczać składki?
Dziękuję z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam
socjalka77
Praktykant
Od: 17 maja 2014, 18:56
Zajmuję się:

Napisano: 23 paź 2014, 19:36

ja nie odliczam Krus, bo byłam na szkoleniu gdzie mówiono ze to zawiera się w tym 250zł/ha. zobaczymy do kontroli?!
czytałam jednak na tym forum, że niektórzy odliczają. Myślę ze musisz zacząć od tego czy cala rodzina (matka, córka i drugie dziecko z własną rodziną) prowadzi wspólne gospodarstwo rolne - wtedy wszystkich dochody.
Kasia1234

Napisano: 24 paź 2014, 7:24

Matka z córką zamieszkują i gospodarują razem, ta córka, której matka przekazała gospodarstwo mieszka w innej miejscowości z własną rodziną. KRUS daje możliwość ubezpieczania na wniosek, przy innej osobie, matka z tego skorzystała, żeby mieć prawo do emerytury. Sądzę, że kwestia KRUSU została zbyt słabo nakreślona przez ustawę, stąd różne interpretacje. Czytałam wyroki NSA w których Sąd stwierdził konieczność odliczania KRUSU. W moim mniemaniu nie należy odliczać KRUSU, bo 250 zł/ha przel. to czysty dochód uwzględniający wszystkie nakłady, jednak w GOPS praktykuje się odliczanie, a problem powstaje gdy nie ma od czego odliczyć tego KRUSU, bo osoba ma mniej niż 1 ha przel, więc w rozumieniu ustawy ten dochód nie istnieje, jednak dobrowolnie ubezpiecza się w KRUS.
socjalka77
Praktykant
Od: 17 maja 2014, 18:56
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x