Witam! Mam rodzinę, która ubiega się o stypendium, matka z córką, utrzymują się z renty rodzinnej, matka nadal opłaca składki w KRUS. Nie posiadają już gospodarstwa rolnego (areału), ubezpiecza się przy drugim dziecku, które przejęło notarialnie gospodarstwo, jednak to dziecko posiada już własną rodzinę. Moje pytanie i dylemat dotyczy tego, czy powinnam odliczyć mies. składkę KRUS od dochodu rodziny? Interpretuję ich dochód, jako uzyskany z gospodarstwa rolnego, gdyż otrzymują świadczenie z KRUS, jednak czy moje rozumowanie jest właściwe, skoro nie posiadają żadnej pow. użytków rolnych? Jeśli nie odliczę KRUS wtedy muszę dać odmowę stypendium.
Mam inny przypadek, gdzie ojciec pracuje dorywczo i ubezpiecza się w KRUS przy swoim bracie, rodzina nie posiada gosp. rolnego. Nie odliczyłam im tego KRUSU od dochodu, mają odmowę, przekroczyli kryterium (jednak nawet odliczenie KRUSU nie spowodowałoby spełnienia kryterium dochodowego).
Co robić?
A zobowiązanie do płacenia KRUSU (ubezpieczeni obowiązkowo) oraz zaleganie z bieżącymi składkami, czy wtedy należy odliczać składki?
Dziękuję z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam