okres składkowy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 sie 2015, 9:02

kobieta ma 15 lat w KRUS w związku z pobieranym ZDO została wyrejestrowana z KRUS od 01.07.2013 r. wysłałam do ZUS o ustalenie okresu składkowego w załączeniu świadectwa pracy zaś z KRUS o okresie składkowym, a ZUS odpisał po 6 m-cach i nie uwzględnił lat w KRUS. wskazał że kobieta ma 8 lat i 9 m-cy składkowych wiec mamy opłacać przez 16 lat i 2 m-ce!!! Co mam zrobić czy sama powinnam doliczyć lata w KRUS, przez ile lat płacić składki POMOCY
/Kasia/

Napisano: 03 sie 2015, 9:31

weź się ogarnij, co ma KRUS do ZUS, czy ty znasz przepisy ustawy o ubezpieczeni społecznym?
gosciówa

Napisano: 03 sie 2015, 9:35

ty powinnaś wystąpić do zus i ustalić okresy
krus i zus to zupełnie inne rzeczy
asiak

Napisano: 03 sie 2015, 9:57

a ja się nie zgodzę że ZUS nie ma nic do KRUSu bo z tego co pamiętam to ZUS zalicza lata w KRUSie, natomiast odwrotnie już nie
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 03 sie 2015, 10:01

anetag pisze:a ja się nie zgodzę że ZUS nie ma nic do KRUSu bo z tego co pamiętam to ZUS zalicza lata w KRUSie, natomiast odwrotnie już nie
lata a nie okresy składkowe i to momencie naliczania emerytury, kto pracuje w tych świadczeniach albo kto was tam zatrudnia
gościówa

Napisano: 03 sie 2015, 11:10

gościówa pisze:
anetag pisze:a ja się nie zgodzę że ZUS nie ma nic do KRUSu bo z tego co pamiętam to ZUS zalicza lata w KRUSie, natomiast odwrotnie już nie
lata a nie okresy składkowe i to momencie naliczania emerytury, kto pracuje w tych świadczeniach albo kto was tam zatrudnia
No właśnie pracujemy w świadczenia nie w KRUS ani w ZUS.
asiak pisze:ty powinnaś wystąpić do zus i ustalić okresy
krus i zus to zupełnie inne rzeczy
Naszym zadaniem jest wystąpić do ZUS-u i opłacać tak jak oni wskażą, nie nam dyskutować z nim, ani go sprawdzać.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 03 sie 2015, 13:57

jeśli ktoś przez całe życie opłacał KRUS i nigdy nie był na ZUSie a obecnie pobiera np. świadczenie pielęgnacyjne i zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego to zgodnie z powyższym ZUS nie zalicza tych lat i mamy płacić przez np. 25 lat składki?! Zgodnie z art. 6 ust. 2a za osobę pobierająco ŚP Wójt opłaca składkę na ubezpieczenie emerytalne i rentowe od podstawy świadczenia przez okres niezbędny do uzyskania 25-letniego okresu ubezpieczenia(składkowego i nieskładkowego) z zastrzeżeniem art. 87 ust. 1b ustawy z dnia 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z FUS
/Kasia/

Napisano: 03 sie 2015, 14:42

/Kasia/ pisze:jeśli ktoś przez całe życie opłacał KRUS i nigdy nie był na ZUSie a obecnie pobiera np. świadczenie pielęgnacyjne i zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego to zgodnie z powyższym ZUS nie zalicza tych lat i mamy płacić przez np. 25 lat składki?!
nie przez 25 lat, tylko tyle, ile wskaże ZUS. Będzie 25 - to 25 lat, wskaże 20 lat 3 m-ce to przez tyle powinnaś opłacać. Aż do kolejnej zmiany przepisów;P
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2015, 11:06

napisałam np. 25 lat. oczywiście po informacji ZUS
/Kasia/

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny