Moim zdaniem nie zaistniały podstawy do wznowienia postępowania... podstawą do wznowienia jest okoliczność, która istniała w dniu wydania decyzji przyznającej okresówkę o której to okoliczności nie wiedzieliśmy wydając decyzję..... np. ostatnio zwnawiałem postępowanie w świadczeniach rodzinnych, gdyż przyznając zasiłek rodzinny nie wiedziałem, że parę dni przed wydaniem decyzji sąd rozstrzygnął o sposobie wykonywania władzy rodzicielskiej powierzając pieczę nad osoba dziecka matce, a nie ojcu, który wnioskował o świadczenia rodzinne.. A więc postanowienie już istniało w momencie, w którym ja wydawałem decyzję przyznającą świadczenie. Postanowienie to miało istotny wpływ na kształt mojego rozstrzygnięca a to z uwagi na to, że gdybym miał wiedzę o tym postanowieniu świadczenia rodzinne przyznałbym matce a nie ojcu (który pierwszy złożył wniosek).
Autor:
Małgorzata Jaśkowska
Tytuł:
Komentarz aktualizowany do art.145 Kodeksu postępowania administracyjnego
Stan prawny:
2014.05.11
LEX
"Wznowienie postępowania na podstawie okoliczności, które miały miejsce po wydaniu decyzji, stanowi rażące naruszenie prawa skutkujące stwierdzeniem nieważności decyzji". Por. też wyrok NSA z 14 czerwca 2013 r., II OSK 2631/11, LEX nr 1356313: „Dane z ewidencji gruntów i budynków (art. 2 pkt 8 p.g.k.) jako dokument urzędowy mogą być podważone tylko w odpowiednim czasie i w odpowiednim trybie. Nie można jednak tego czynić w oparciu o dokumenty uzyskane później (po wydaniu ostatecznej decyzji), a odnoszące się do stanu faktycznego mającego miejsce też później, gdyż nie spełnia to wymogów z art. 145 § 1 pkt 5 k.p.a."."