Okresówka a wyrównane zasilki opiekuńcze - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 19 cze 2014, 9:15

Moim zdaniem nie zaistniały podstawy do wznowienia postępowania... podstawą do wznowienia jest okoliczność, która istniała w dniu wydania decyzji przyznającej okresówkę o której to okoliczności nie wiedzieliśmy wydając decyzję..... np. ostatnio zwnawiałem postępowanie w świadczeniach rodzinnych, gdyż przyznając zasiłek rodzinny nie wiedziałem, że parę dni przed wydaniem decyzji sąd rozstrzygnął o sposobie wykonywania władzy rodzicielskiej powierzając pieczę nad osoba dziecka matce, a nie ojcu, który wnioskował o świadczenia rodzinne.. A więc postanowienie już istniało w momencie, w którym ja wydawałem decyzję przyznającą świadczenie. Postanowienie to miało istotny wpływ na kształt mojego rozstrzygnięca a to z uwagi na to, że gdybym miał wiedzę o tym postanowieniu świadczenia rodzinne przyznałbym matce a nie ojcu (który pierwszy złożył wniosek).

Autor:
Małgorzata Jaśkowska
Tytuł:
Komentarz aktualizowany do art.145 Kodeksu postępowania administracyjnego
Stan prawny:
2014.05.11
LEX

"Wznowienie postępowania na podstawie okoliczności, które miały miejsce po wydaniu decyzji, stanowi rażące naruszenie prawa skutkujące stwierdzeniem nieważności decyzji". Por. też wyrok NSA z 14 czerwca 2013 r., II OSK 2631/11, LEX nr 1356313: „Dane z ewidencji gruntów i budynków (art. 2 pkt 8 p.g.k.) jako dokument urzędowy mogą być podważone tylko w odpowiednim czasie i w odpowiednim trybie. Nie można jednak tego czynić w oparciu o dokumenty uzyskane później (po wydaniu ostatecznej decyzji), a odnoszące się do stanu faktycznego mającego miejsce też później, gdyż nie spełnia to wymogów z art. 145 § 1 pkt 5 k.p.a."."
Rajski

Napisano: 20 cze 2014, 8:03

Uwazam, że zrobilas dobrze. W przypadku kiedy klient uzyskuje prawo do renty za jakiś okres wstecz a w tym okresie korzystał z zasilkow to nawet ZUS pyta nas o kwotę jaka wypłacilismy po to aby nam ja oddać a resztę nalezności otrzymuje klient. Tak samo powinno być w każdym przypadku kiedy ktoś otrzymuje wyrownanie za jakiś okres czy to w przypadku chorobowego czy zasilku opiekuńczego. Nalezy wznowić postępowanie i zażądać zwrotu.
U mnie klientka wiedząć że otrzyma wyrownanie na poczatku czerwca zasilku opiekuńczego ok 6000 tys. napisala jeszcze na koniec maja o okresowke, a co tam niech daja jak głupi kraj- coś w tym stylu wypowiedziala. Okresowkę za maj oczywiście otrzyma pod koniec czerwca bo takie mamy terminy wyplaty- czyli mając już w kieszeni 6000 zł. Przeciez takim myśleniem nasz rząd doprowadza do ogromych strat, bo ludzie korzystali z zasiłków a teraz dostaną wyrownanie za tamten okres to tak jaby dostali podwójnie. No chyba to nie jest normalne myslenie. Dlatego uwazam , że tak jak ktos wyżej napisał na podst. art. 8 ust 12 ustawy o pomocy nalezy przeliczyć i zażadac zwrotu.
asd

Napisano: 20 cze 2014, 12:40

w przypadku opisanym przez greentea powinien być przyznany zasiłek okresowy z powodu na możliwość utrzymania lub nabycia uprawnień do świadczeń z innych systemów zabezpieczenia społecznego. Po otrzymaniu świadczenia przez ZUS to ta instytucja powinna wpłacić do OPS kwotę pobranych zasiłków okresowych z tym okresie, art. 99 naszej ustawy.
~123

Napisano: 20 cze 2014, 17:05

.
greentea
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 17:35
Zajmuję się:

Napisano: 20 cze 2014, 17:07

123...proszę o kontakt na priv..
greentea
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 17:35