Opieka nad babcią, pomoc. - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 19 cze 2014, 18:06

krótko i na temat - po zaprzestaniu pracy możesz ubiegać się o SZO
Alicja 2

Napisano: 19 cze 2014, 18:56

Drogi, troskliwy wnuczku. Sam piszesz ,że z rodzicami żyjesz w zgodzie i że tak wyszło i że musiałeś się pogodzić , że to Ty masz opiekować się babcią. Czyli jest Was co najmniej czworo. Czy wszyscy są bez dochodu ? Jeżeli tak, to występuj o jakiś zasiłek do OPS . Jeżeli rodzice mają dochód, a nie partycypują w utrzymaniu Ciebie i nie pomagają w opiece swojej matki, występuj do Sądu o przysądzenie alimentów na Ciebie i babcię.
niunia

Napisano: 19 cze 2014, 19:59

Nie wiem czemu jest tutaj tak wielu zawistnych ludzi, nie wiem po co ta ironia... jeśli ktoś nie chce pomóc to po co (najwyraźniej) się zmusza?

Rodzice mają pracę z pensją 1900 i 1200, babcia emerytura 1100 z groszami, ja opiekuje się babcią, ale rodzice normalnie mnie utrzymują, ale co innego jest jedzenie, a co innego gdy sam potrzebuje lekarza, a nie mam ubezpieczenia, chyba że się zarejestruje jako bezrobotny, ale wtedy jeśli znajdą mi pracę, to będę musiał ją odrzucić, bo nie mogę pójść do pracy, bo nikt wtedy z babcią nie zostanie, o to chodzi.
lambert123
Praktykant
Od: 15 cze 2014, 10:49
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2014, 21:07

Żeby była jasność, chcę mieć ubezpieczenie bo choruje, ale tak by wszystko było ok, a nie, że zarejestruje się w pup i będę czekał tylko na to by mi odebrali to ubezpieczenie...

Bo nie wiem już skąd ten jad... myśli ktoś, że chodzi mi o kasę za świadczenia? mam to gdzieś, ale skoro opiekuję się babcią i muszę ją mieć na oku cały czas, to chcę chociaż móc iść do lekarza gdy coś mnie boli, a nie płacić po stówce za wizytę, bo na to mnie nie stać.
lambert123
Praktykant
Od: 15 cze 2014, 10:49
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2014, 22:36

Czyli jesteś na utrzymaniu rodziców. Wydaje mi się, ale na 99%, że w tym wypadku istnieje możliwość ubezpieczenia przy jednym z nich. Jeżeli nie, zgłoś problem w OPS. Powinni coś na to zaradzić.
niunia

Napisano: 20 cze 2014, 21:43

zapytaj w ZUS o możliwość ubezpieczenia "przy babci"
Alicja 2

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x