Opieka nad sąsiadem-pieniądze??? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 24 kwie 2014, 13:27

Witam,
mam sąsiada którym zawsze się opiekowałam.
Mieszka sam, ma problemy z alkoholem,
gdybym nie ja to już nie chce mówić co by było.
W stanie faktycznym ma dzieci i wnuki, lecz daleko od niego...

Słyszałam że w pomocy społecznej można za to dostawać jakąś pomoc/pieniądze?
Zawsze to coś by się przydało, co odbiło by się pewnie na tym że i tak większość bym wydawała
na rzeczy związane z sąsiadem, tylko po prostu już bym nie musiała za swoje wykładać na to.

Od razu mówię że ŚP czy też SZO nie wchodzi w grę, w OPSie powiedziano mi że nie ma szans na to...

Możecie mi wytłumaczyć?
Lub nazwę przepisów podać regulujących to?

Pozdrawiam ;)
Gość

Napisano: 24 kwie 2014, 13:36

Jakieś 20 lat temu byla odplatna pomoc sąsiedzka. Teraz możesz zostać opiekunem prawnym po czym zwrócić się do Sądu o ustanowienie wynagrodzenia z tyt. Jej sprawowania. A to wyplaca faktycznie ops. W opsie powinni ci pomoc w tych procedurach w ramach pracy socjalnej.
migdał

Napisano: 24 kwie 2014, 13:42

migdał pisze:Jakieś 20 lat temu byla odplatna pomoc sąsiedzka. Teraz możesz zostać opiekunem prawnym po czym zwrócić się do Sądu o ustanowienie wynagrodzenia z tyt. Jej sprawowania. A to wyplaca faktycznie ops. W opsie powinni ci pomoc w tych procedurach w ramach pracy socjalnej.
Nie ma nic innego?

Dalsi sąsiedzi twierdzą na upartego że pobierają pieniądze za opiekę nad kimś tam,
i że w OPSie tylko coś chwilę pozałatwiali.

A to reguluje ustawa o PS?
Gość

Napisano: 25 kwie 2014, 10:39

W mojej gminie dalej jest pomoc sąsiedzka. A Wysokość płatności dla opiekuna uregulowana jest w Uchwale Rady Gminy.
agaw
Stażysta
Od: 22 mar 2010, 15:59
Zajmuję się:

Napisano: 25 kwie 2014, 12:01

Pomocy się udziela po sprawdzeniu - dochodów dla ustalenie odpłatności za usługi osoby objętej pomocą i jej rodziny),- zobowiązań i możliwości osób zobowiązanych do alimentacji, - wskazań lekarza.
....

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x