Opieka naprzemienna - wyrok rozwodowy sprzed nowelizacji.

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
petro
Praktykant
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Opieka naprzemienna - wyrok rozwodowy sprzed nowelizacji.

Post autor: petro »

Cześć,

Mam taki wyrok rozwodowy:

pkt 2) wykonanie władzy rodzicielskiej nad małoletnimi dziećmi powierza się obojgu rodzicom ustalając, że miejscem zamieszkania małoletnich będzie każdorazowe miejsce zamieszkania ich ojca;
pkt 3) kosztami utrzymania małoletnich obciąża oboje rodziców;
pkt 4) ustala kontakty małoletnich z matką w ten sposób, iż będą one odbywały się co tydzień naprzemiennie, przy czym matka dzieci odbierze synów na pierwszy dzień kontaktu z placówek edukacyjnych po zakończeniu zajęć, a następnie po zakończonym tygodniowym kontakcie odprowadzi je do tychże placówek na zajęcia.

Wyrok ze stycznia 2015 r., czyli sprzed nowelizacji KRIO.
Czy można mówić o opiece naprzemiennej i proporcjonalnie ustalić wysokość świadczenia, czy całość 500 zł dla ojca?
petro
Praktykant
Kontakt:

Re: Opieka naprzemienna - wyrok rozwodowy sprzed nowelizacji

Ja jestem zdania, że jest to opieka naprzemienna, ponieważ dzieci są tydzień u matki, tydzień u ojca. Trudno w tym czasie nie sprawować opieki raz przez matkę raz przez ojca. Co o tym sądzicie?

Naszło mnie też - w związku z tym - drugie pytanie: Czy zawsze dajemy ojcu świadczenie proporcjonalnie, niezależnie, czy matka wystąpiła również o 500+? Czy jak matka nie wystąpiła o świadczenie wychowawcze to ojcu dajemy 500 zł?
Awatar użytkownika
nowicjuszka
Referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: nowicjuszka »

petro pisze:Ja jestem zdania, że jest to opieka naprzemienna, ponieważ dzieci są tydzień u matki, tydzień u ojca. Trudno w tym czasie nie sprawować opieki raz przez matkę raz przez ojca. Co o tym sądzicie?

Naszło mnie też - w związku z tym - drugie pytanie: Czy zawsze dajemy ojcu świadczenie proporcjonalnie, niezależnie, czy matka wystąpiła również o 500+? Czy jak matka nie wystąpiła o świadczenie wychowawcze to ojcu dajemy 500 zł?
Absolutnie nie dajemy 500 zł. Dzielisz kwotę 500 przez liczbę dni kalendarzowych i mnożysz przez liczbę dni kiedy to dziecko przebywa u ojca.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2017, 12:52 przez nowicjuszka, łącznie zmieniany 1 raz.
petro
Praktykant
Kontakt:

Dzięki wielkie ;)
Pitero
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Pitero »

A jeśli nie ma jeszcze wyroku rozwodowego (sprawa o rozwód w toku) a jest "tylko" postanowienie tymczasowe sądu o miejscu pobytu dzieci u ojca (gdzie faktycznie mieszkają) i "uprzejmy pisemny donos" tegoż ojca, że żona- matka dzieci nie mieszka z nimi a pobiera 500+ na nie zgodnie z naszą decyzją - to jest podstawa do uchylenia decyzji matce a przyznaniu ojcu? (który złożył wniosek o 500+ w lutym 2017)
ODPOWIEDZ