na jakim? bo w piątek wyraźnie mówili co to jest opieka naprzemienna i jak dzielić świadczenia i ustalac skład rodziny. I na pewno nie było mowy o tym, o czym piszesz.gopi11 pisze:Na szkoleniu mówili,
opieka naprzeminna
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: opieka naprzeminna
Słuchaj się Toma, dobrze pisze...
u mnie na szkoleniu też tak mówili
np.
ustalone miejsce pobytu dziecka przy matce, widzenia z ojcem ustalone co drugi weekend plus zasądzone alimenty - to nie opieka naprzemienna - dziecko będzie w składzie rodziny matki
aby mówić o opiece naprzemiennej musi być plan wychowawczy a wyrok sądu uwzględnia plan wychowawczy - wtedy dziecko znajduje się zarówno w składzie rodziny matki, jak i w składzie rodziny ojca (jeśli oczywiście ojciec ubiega się o ś. wychowawcze na to dziecko)- świadczenie przyznajemy zgodnie z planem wychowawczym
u mnie na szkoleniu też tak mówili

np.
ustalone miejsce pobytu dziecka przy matce, widzenia z ojcem ustalone co drugi weekend plus zasądzone alimenty - to nie opieka naprzemienna - dziecko będzie w składzie rodziny matki
aby mówić o opiece naprzemiennej musi być plan wychowawczy a wyrok sądu uwzględnia plan wychowawczy - wtedy dziecko znajduje się zarówno w składzie rodziny matki, jak i w składzie rodziny ojca (jeśli oczywiście ojciec ubiega się o ś. wychowawcze na to dziecko)- świadczenie przyznajemy zgodnie z planem wychowawczym
Czy moze mi ktoś opisać jak wygląda sytuacja przy dwójce dzieci niepelnoletnich i opiece naprzemiennej? Dochody obojga rodziców się sumują? Każde z nich dostanie kwotę odpowiednią do dni w miesiącu kiedy opikuje się dziećmi?
w wyroku musi być jasno i wyraźnie napisane opieka naprzemienna, innych wyroków nie bierzemy pod uwagę i wtedy mogą oboje wpisać do składu rodziny a świadzcenie dzielisz przez ilość dni, na szkoleniu mówili ze takich wyroków jak do tej pory jest bardzo mało ale podejrzewam, ze dla 500+ będzie większe zainteresowanie takim rozwiązaniem hehe
Wyrok już jest. Żadne z rodziców nie ma więcej dzieci z innymi partnerami. W takim przypadku biorę pod uwagę dochód obojga i wtedy okaże się czy dostaną na jedno dziecko czy na dwójkę?
Mógłby ktoś podsumować wątek - bo mam panią rozwódkę z dwójką dzieci, jest wyrok sądu, że ustalona opieka naprzemienna - planu wychowawczego nie ma, a potem drugi, że miejsce stałego pobytu jednego z dzieci zostaje ustalone przy ojcu. Stan faktyczny jest taki, że obecnie jedno z dzieci mieszka z tą panią, a drugie z ojcem ( wg. wyroku sądu). I tu moje wątpliwości - jaki wpisuje skład rodziny: ta kobieta, bo rozwódka plus dziecko, które rzeczywiście z nią mieszka; i może starać się o 500+ tylko na te które faktycznie z nią mieszka?
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Rzeczywiście skomplikowana kwestia, czyżby to było kolejne niedopatrzenie obecnej władzy? Powiem szczerze, że trochę się boję bałaganu związanego z wprowadzeniem 500+.
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no i trafiło się mi
... opieka naprzemienna tygodniowa !! .. masakra

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
chcesz się zamienić?
Ja ma opiekę:
Pan: wtorek od 15.00, środa, czwartek, piątek i sobota do 10.00
Pani: sobota od 10.00, niedziela, poniedziałek i wtorek do 15.00
Teraz mi powiedz jak mam przyznać świadczenie na wtorek i sobotę
Ja ma opiekę:
Pan: wtorek od 15.00, środa, czwartek, piątek i sobota do 10.00
Pani: sobota od 10.00, niedziela, poniedziałek i wtorek do 15.00
Teraz mi powiedz jak mam przyznać świadczenie na wtorek i sobotę

cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
- ewalu
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
powiem: wniosek do niszczarki najchętniej .... żarcik oczywiście

"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
Oprócz opieka naprzeminna - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
dostałam środki na kwiecień
osoby samotne do 500+ bez alimentów
praca 500+
wzór uchwały
rejestracja do GIODO
zarządzenie burmistrza zamiast uchwały rady !!!!
rozdzielczośc majątkowa malzonków
dostaliśmy juz kase na wdrożenie
to było do przewidzenia za szybko ta ustawa została
no to ładnie druki z błędami ustawodawcy
ja bym na waszym miejscu wstrzymała się
500 + Jednolity rzeczowy wykaz akt
500+ a piecza zastępcza
w drukach na św. -wychowawcze są błędy