Opieka wytchnieniowa
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Księgowość
- Kontakt:
Opieka wytchnieniowa
Mam prośbę do księgowych rozliczajacych opiekę wytchnieniową, my dopiero zaczynamy i mam pytanie jak to jest z tą stawka za godzinę u nas 50 zł i umowami zlecenia w pełny oskładkowaniu. Nie bardzo rozumiem co z kosztami pracodawcy w takim przypadku? 

KA
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ksiegowość
- Kontakt:
Re: Opieka wytchnieniowa
50 zl/godz to jest kwota z kosztami pracodawcyAnett6 pisze: 11 sty 2024, 11:40 Mam prośbę do księgowych rozliczajacych opiekę wytchnieniową, my dopiero zaczynamy i mam pytanie jak to jest z tą stawka za godzinę u nas 50 zł i umowami zlecenia w pełny oskładkowaniu. Nie bardzo rozumiem co z kosztami pracodawcy w takim przypadku?![]()
obliczasz ilośc godz x 50 zl= jakaś kwota co stanowi wynagrodzenie wraz z pochodnymi.
NP 30 godz x50 zl = 1500 wynagrodzenie z kosztami obsługi, rozliczasz na koszt pracodawcy w zalezności jaką osobę zatrudniasz czy już gdzieś pracuje czy swój pracownik (chodzi o zasady opodatkowania i oskładkowania przyjęte przy umowie zleceniu
-
- Praktykant
- Kontakt:
Czyli jak przepracuje 30 godzin X 50 czyli 1500 to jest to całkowite wynagrodzenie, tyle mnie ten pracownik kosztuje jako pracodawce.A jak to zaznaczyć w programie, żeby te koszty pracodawcy były w tych 1500?
KA
-
- Praktykant
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
1500/119,91 %-albo zależy ile jest wypadkowego , to wychodzi 1250,94 brutto ...my w Aoonie (mamy tez korelacje) i przeliczamy ręcznie i dopiero wprowadzamy do programu kwotę brutto, bo inaczej to się nie da. wtedy będzie 1250,94 + pochodne 249,06 = 1500,00
-
- Praktykant
- Kontakt:
Mam jeszcze pytanie o FP czy mam obowiązek go opłacać?Będę zatrudniać osoby których moja umowa zlecenia jest jedyną umowa?
KA
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
"Płatnik składek odprowadza składkę na FP za pracowników, którzy są obowiązkowo objęci ubezpieczeniami emerytalnym i rentowym. Obliczana jest ona od tej samej kwoty, od której oblicza się obowiązkowe ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Całość składki na Fundusz Pracy wynosi 2,45% podstawy wymiaru."
"Składka na Fundusz Pracy opłacana jest tylko wówczas, gdy podstawa wymiaru przekracza kwotę minimalnego wynagrodzenia za pracę. W sytuacji, w której pracownik osiąga dochód mniejszy od minimalnej płacy, pracodawca zwolniony jest z opłacania składki na Fundusz Pracy za takiego pracownika."
z umów zlecenia nie ma składki na FP
"Składka na Fundusz Pracy opłacana jest tylko wówczas, gdy podstawa wymiaru przekracza kwotę minimalnego wynagrodzenia za pracę. W sytuacji, w której pracownik osiąga dochód mniejszy od minimalnej płacy, pracodawca zwolniony jest z opłacania składki na Fundusz Pracy za takiego pracownika."
z umów zlecenia nie ma składki na FP
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
z umowy zlecenia z obowiązkowymi składkami też płaci się fundusz pracy jeśli wynagrodzenie przekracza minimalne w przeliczeniu na okres miesiąca
-
- Praktykant
- Kontakt:
A jak to będą kwoty rzędu góra 1000,00 zł z opieki wytchnieniowej to nie odprowadzam FP?
KA
Oprócz Opieka wytchnieniowa - Księgowość przeczytaj również:
Wniosek na okresowy w 2023 a decyzja w 2024
Odpis aktualizujący
Opaski- inwentaryzacja
Nagranie zapowiedzi na telefonie
Sprawozdania RB za m-c grudzień
kto ubezpieczający a kto ubezpieczony?
zwrot przekazu pocztowego w styczniu za grudzień
Rb-N za 2023 rok
odsetki od pożyczki z ZFŚS
kawa, ciasto itp