Opieka wytchnieniowa-edycja 2019
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowa
- Kontakt:
Opieka wytchnieniowa-edycja 2019
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie nowego programu ze środków Solidarnościowego Funduszu Wsparcia Osób Niepełnosprawnych- Opieka Wytchnieniowa edycja 2019. Czy ktoś wie w jakim to rozdziale mamy księgować?
-
- Referent
- Zajmuję się: KS
- Kontakt:
Re: Opieka wytchnieniowa-edycja 2019
też jestem ciekawas
-
- Stażysta
- Zajmuję się: **
- Kontakt:
W projekcie umowy mam napisane,że dofinansowanie z Funduszu Solidarnościowego zostanie przekazane w rozdziale 85326 paragraf 2170. Na wkład własny jeszcze nie mam pomysłu jak to księgować.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Ksiegowosc
- Kontakt:
Srodki z SFWON ksiegowane beda pozabudzetowo. Jedynie wklad wlasny normalnie w budzecie.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Samorządowe jednostki budżetowe nie mają finansowania pozabudżetowego bo to łamie zasady gospodarki budżetowej i metodę "brutto".
Podstawą działalności OPS stanowi uchwała budżetowa a nie załącznik do ustawy budżetowej państwa z planem państwowego funduszu celowego.
A co więcej czytałbym zapis art 10 stanowiącego, że "Do środków przekazanych z Funduszu jednostkom samorządu terytorialnego nie stosuje się art. 8 ust. 3 ustawy z dnia 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. z 2018 r. poz. 1530)" ciut inaczej ..... no bo co jest w owym art 8 ustęp 3 ustawy o dochodach, cytuję:
"Dochodami jednostek samorządu terytorialnego mogą być środki z funduszy celowych, pozyskiwane na podstawie odrębnych przepisów."
Podkreślam wyrazy "moga być", a zatem skoro owego przepisu się nie stosuje to stosuje się zasadę z art 3 ustawy o dochodach i te środki są dochodami budżetu.
Przecież zgodnie z ustawą o Solidarnościowym Funduszu Wsparcia Osób Niepełnosprawnych Fundusz jest państwowym funduszem celowym, którego dysponentem jest minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego. Środki Funduszu przeznacza się m.in. na realizację programów rządowych i resortowych, o których mowa w art. 7 ust. 1 i 5, w tym obejmujących realizację zadań własnych jednostek samorządu terytorialnego w zakresie wsparcia osób niepełnosprawnych.
I tu wchodzimy na ustawę o finansach publicznych, która w art 127 ustęp 2 pkt 3 stanowi, że:
"Dotacjami celowymi są także środki przeznaczone na:
3) finansowanie lub dofinansowanie zadań realizowanych przez jednostki samorządu terytorialnego oraz inne podmioty, ze środków przekazywanych przez jednostki, o których mowa w art. 9 pkt 5, 7 i 14;"
...a w art 9 pkt 7 UOFP mowa o państwowych funduszach celowych.
A zatem środki jakie otrzymujecie z funduszu to dotacje celowe z mocy prawa. I chyba macie je na błędnej klasyfikacji.....no nie
Czy już wszystko jasne? .... że znów ktoś przekombinował

Podstawą działalności OPS stanowi uchwała budżetowa a nie załącznik do ustawy budżetowej państwa z planem państwowego funduszu celowego.
A co więcej czytałbym zapis art 10 stanowiącego, że "Do środków przekazanych z Funduszu jednostkom samorządu terytorialnego nie stosuje się art. 8 ust. 3 ustawy z dnia 13 listopada 2003 r. o dochodach jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. z 2018 r. poz. 1530)" ciut inaczej ..... no bo co jest w owym art 8 ustęp 3 ustawy o dochodach, cytuję:
"Dochodami jednostek samorządu terytorialnego mogą być środki z funduszy celowych, pozyskiwane na podstawie odrębnych przepisów."
Podkreślam wyrazy "moga być", a zatem skoro owego przepisu się nie stosuje to stosuje się zasadę z art 3 ustawy o dochodach i te środki są dochodami budżetu.
Przecież zgodnie z ustawą o Solidarnościowym Funduszu Wsparcia Osób Niepełnosprawnych Fundusz jest państwowym funduszem celowym, którego dysponentem jest minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego. Środki Funduszu przeznacza się m.in. na realizację programów rządowych i resortowych, o których mowa w art. 7 ust. 1 i 5, w tym obejmujących realizację zadań własnych jednostek samorządu terytorialnego w zakresie wsparcia osób niepełnosprawnych.
I tu wchodzimy na ustawę o finansach publicznych, która w art 127 ustęp 2 pkt 3 stanowi, że:
"Dotacjami celowymi są także środki przeznaczone na:
3) finansowanie lub dofinansowanie zadań realizowanych przez jednostki samorządu terytorialnego oraz inne podmioty, ze środków przekazywanych przez jednostki, o których mowa w art. 9 pkt 5, 7 i 14;"
...a w art 9 pkt 7 UOFP mowa o państwowych funduszach celowych.
A zatem środki jakie otrzymujecie z funduszu to dotacje celowe z mocy prawa. I chyba macie je na błędnej klasyfikacji.....no nie

Czy już wszystko jasne? .... że znów ktoś przekombinował

-
- Podinspektor
- Kontakt:
a odrębny rachunek bankowy otwieracie i w gminie i w ops? Czy wystarczy tylko w gminie gdzie wpłynie ta dotacja a gmina do ops przekazuje już przecież środki na wydatki więc tylko odrębna ewidencja księgowa na wydatki w ramach tych środków czy jak to będzie u was?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Witam!
mam pytanie odnośnie przekazania zadania przez Gminę do OPS
zarządzeniem Wójt przekazał zadanie do realizacji? czy uchwałą? czy jeszcze inaczej?
mam pytanie odnośnie przekazania zadania przez Gminę do OPS
zarządzeniem Wójt przekazał zadanie do realizacji? czy uchwałą? czy jeszcze inaczej?
-
- Podinspektor
- Kontakt:
u mnie gmina założyła odrębny rachunek bankowy do tych środków i skarbnik kazał też nam czyli opsowi tez założyć odrębny rachunek na który przekaże nam środki i z tego konta będziemy robić wydatki w ramach tego programu. Nie wiem tylko w jakim rozdziale to wprowadzić do budżetu. Myślę nad 85228 albo 85295. Jak wy myślicie
-
- Podinspektor
- Kontakt:
wiecie już coś więcej w temacie tej opieki? Do jakiego rozdziału to wprowadzacie ja myślę, że najlepszy będzie 85295. I skarbnik każe założyć osobny rachunek bankowy w gminie na otrzymane środki i w ops do wydatków.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Główna księgowa
- Kontakt:
W jakim rozdziale wkład własny ? Czy na rachunku wyodrębnionym ma być tylko dotacja czy tez wkład własny ?
Oprócz Opieka wytchnieniowa-edycja 2019 - Księgowość przeczytaj również:
Pismo z Ministerstwa ws rozliczenia 1,5 % kosztów obsługi 50
RPO WL 11.1 AKTYWNE WŁĄCZENIE
Faktura za badania jak wystawic
Zaangażowanie wynagrodzeń R. 85501 i 85502
nowy podpis kwalifikowany dla pracownika
sprawozdanie RB 27S- jak je wypełnić
usługi opiekuńcze- oddanie gminie
odsetki z FA nieprzekazane do gminy w Rb-ZN
Wpłata nienależnie pobranego świadczenia wychowawczego za 20
zaangażowanie wydatków na 500+
deklaracja VAT ujmować czy nie