Pismo z Ministerstwa ws rozliczenia 1,5 % kosztów obsługi 50

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
jaga-1
Praktykant
Zajmuję się: księgowość
Kontakt:

Pismo z Ministerstwa ws rozliczenia 1,5 % kosztów obsługi 50

Post autor: jaga-1 »

Dostałam pismo z MRPiPS dotyczące rozliczenia 1,5 % na koszty obsługi 500+. Pismo z dnia 22 lipca 2019 (DSR.III.820.2.4.2019.KG
Ręce opadają. Co myślicie o treści tego pisma ???. I czy macie jakieś pomysły ??

Jak dla mnie ustawa mówi jasno. cyt....

https://www.gov.pl/documents/1048151/10 ... 924c31b210

Art. 13. 1. Do dnia 30 czerwca 2019 r. koszty obsługi, o których mowa w art. 29 ust. 3 ustawy zmienianej w art. 1, w przypadku organu właściwego wynoszą 1,5% otrzymanej dotacji na świadczenie wychowawcze.
2. W okresie od dnia 1 lipca 2019 r. do dnia 31 grudnia 2019 r. koszty obsługi, o których mowa w art. 29 ust. 3 usta-wy zmienianej w art. 1, w przypadku organu właściwego wynoszą 1,2% otrzymanej dotacji na świadczenie wychowawcze.
3. Łączna kwota przysługujących w roku 2019 organowi właściwemu środków na koszty obsługi stanowi sumę kwot ustalonych w sposób określony w ust. 1 i 2.

Ale wiadomo że są to zadania zlecone i rozliczyć trzeba dobrze !!!
xxx100
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: Pismo z Ministerstwa ws rozliczenia 1,5 % kosztów obsług

Post autor: xxx100 »

O jakiej treści jest pismo? Nic nie otrzymałam, jedynie prośbę o sprawniejszą wypłatę świadczeń. :D
jaga-1
Praktykant
Kontakt:

pismo 2,5 strony. Wysyłane było do wszystkich Wydziałów Polityki Społecznej Urzędów Wojewódzkich. Zapewne i do Twojego również.
xxx100
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: xxx100 »

Na razie nic nie mam. Czy są rozbieżności między ich "wytycznymi" a ustawą? Chcą, aby inaczej rozliczać?
sylwia20690
Praktykant
Kontakt:

Post autor: sylwia20690 »

Kochani jak rozumiecie to pismo. Bo ja zrozumiałam to tak:
W czerwcu: Koszty obsługi= 1,5% x faktycznie wypłacone świadczenia
W lipcu: Koszty obsługi=1,2% x otrzymana dotacja w lipcu + niewykorzystana w czerwcu
W sierpniu Świadczenia wychowawcze= otrzymana dotacja w sierpniu
Koszty obsługi= otrzymana dotacja x 1,2%
jaga-1
Praktykant
Kontakt:

też tak zrozumiałam. Nie rozumie jednak dlaczego zmieniono sposób rozliczania w czerwcu . Chyba łatwiej rozliczyć całościowo okres I-VI (otrzymana dotacja - niewykorzystane środki x 1,5% = środki na koszty obsługi) To co wyjdzie przeznaczam na koszty obsługi, jesli nie wykorzystam to juz moja strata.
D3C
Stażysta
Zajmuję się: ...
Kontakt:

Post autor: D3C »

Mam również to pismo i wg mnie jest to okradanie ośrodków/gmin. Dlaczego pismo przychodzi w lipcu w momencie gdy już nic zrobić nie można. Wg mnie powinienem liczyć zgodnie z ustawą 1,5% od dotacji otrzymanej w do końca czerwca a jak zmieniły się przepisy od lipca wówczas 1,2%. Nigdzie nie jest powiedziane że środki na utrzymanie mam do zera wykorzystać miesięcznie, kwartalnie, półrocznie. A nawet można wykorzystać więcej niż przysługuje byle na koniec roku się zgodziło. A co wówczas gdy na półrocze byłoby wykorzystane więcej (niż 1,5%) to mogło by tak zostać? Jak jest wykorzystane mniej to rozumiej, że to co mamy nie wydane z utrzymania przepada bo niewykorzystane środki mam już liczyć w lipcu po nowemu (różnica to nasza strata). Chyba że się mylę.
ODPOWIEDZ