Opieka wytchnieniowa i Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej - edycja 2022.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
- Kontakt:
Re: Opieka wytchnieniowa i Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej - edycja 2022.
Droga Pani Ewelino odpowiadając na pytanie to ja asekuracyjnie przyznałem usługi proporcjonalnie np. od 1 marca do 31 grudnia to 300 godzin, jak orzeczenie ważne do 30 czerwca 2022 r. to przyznając od 1 marca do 30 czerwca przyznałem 120 godz. itd...
Czy dobrze nie wiem ale jest to rozwiązanie bezpieczne jeżeli chodzi o środki finansowe.
A swoją drogą czekam na odpowiedz na zadane pytanie do MRiPS:
Czy w przypadku przyznania usług asystencji osobistej np. od 1 kwietnia 2022 roku lub ważności orzeczenia o stopniu niepełnosprawności do 30 czerwca br. limit godzin przypadających na Uczestnika ulega zmniejszeniu proporcjonalnie do ilości miesięcy w roku ?
W przypadku odpowiedzi, że nie dzielimy godzin to nic nie będzie stało na przeszkodzie aby zwiększyć limit godzin.
Czy dobrze nie wiem ale jest to rozwiązanie bezpieczne jeżeli chodzi o środki finansowe.
A swoją drogą czekam na odpowiedz na zadane pytanie do MRiPS:
Czy w przypadku przyznania usług asystencji osobistej np. od 1 kwietnia 2022 roku lub ważności orzeczenia o stopniu niepełnosprawności do 30 czerwca br. limit godzin przypadających na Uczestnika ulega zmniejszeniu proporcjonalnie do ilości miesięcy w roku ?
W przypadku odpowiedzi, że nie dzielimy godzin to nic nie będzie stało na przeszkodzie aby zwiększyć limit godzin.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: Opieka wytchnieniowa i Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej - edycja 2022.
Dzień dobry,
czy od złożonej ewidencji przebiegu pojazdu asystenta odprowadzany jest podatek? Jeśli nie to na jakiej podstawie? w wytycznych Programu nie widzę żadnej informacji o tym.
czy od złożonej ewidencji przebiegu pojazdu asystenta odprowadzany jest podatek? Jeśli nie to na jakiej podstawie? w wytycznych Programu nie widzę żadnej informacji o tym.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Panie Pawle proszę o info jeśli przyjdzie odpowiedź z MRiPS
Odnośnie ewidencji przebiegu pojazdu...
asystent rodziny nie ma statusu pracownika socjalnego więc zwolnienie z podatku wg mnie nie powinno być zastosowane
czy ktoś ma inne zdanie ? Chętnie wysłucham

Odnośnie ewidencji przebiegu pojazdu...
asystent rodziny nie ma statusu pracownika socjalnego więc zwolnienie z podatku wg mnie nie powinno być zastosowane
czy ktoś ma inne zdanie ? Chętnie wysłucham
-
- Praktykant
- Kontakt:
Sto pytań do...
Macie umowy o korzystaniu z pojazdu ? czy tylko ewidencja ?
Macie umowy o korzystaniu z pojazdu ? czy tylko ewidencja ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ps
- Kontakt:
Ja mam tylko ewidencję, ale też się zastanawiam czy musi być umowa na korzystanie z prywatnego auta.Jeszcze mnie nurtuje czy asystenci powinni mieć badania lekarskie i szkolenie bhp?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
- Kontakt:
Iza 27 jeżeli chodzi o szkolenie bhp to powinno być.
U nas każdy asystent został przeszkolony przez specjalistę BHP w zakresie - instruktaż ogólny
oraz przez kierownika OPS w zakresie - instruktaż stanowiskowy.
W aktach asystenta mamy dołączoną kartę szkolenia wstępnego w dziedzinie BHP
U nas każdy asystent został przeszkolony przez specjalistę BHP w zakresie - instruktaż ogólny
oraz przez kierownika OPS w zakresie - instruktaż stanowiskowy.
W aktach asystenta mamy dołączoną kartę szkolenia wstępnego w dziedzinie BHP
-
- Stażysta
- Kontakt:
P.Pawle dziękuję za odpowiedz.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Mam dylemat.Czy te70% uczestników w ramach Aoon musi mieć niepełnosprawność sprzeżona, czy te 70% stanowią osoby że stopniem znacznym.Prosze o pomoc bo już się pogubilam
-
- Stażysta
- Kontakt:
Pliss ponawiam prośbę.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: MOPS
- Kontakt:
Czy opiekę wytchnieniową przyznajecie decyzją administracyjną?
Oprócz Opieka wytchnieniowa i Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej - edycja 2022. - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
naliczenie wysokości z. okresowego
dot. 14 emerytury
nazwa teczki klienta
Pytanie o wywiad środowiskowy
dochód utracony
zasiłek stały od 2022 r. pomniejszenie zasiłek pielęg.
USTAWA dodatek osłonowy
usługi opiekuńcze- napłata i księgowanie
sprawy pilnowania środków w OPS
naliczenie zasiłku stałego
Naliczanie odpłatności
Tekst jednolity ustawy o pomocy społecznej.
Zasiłek okresowy. Konttnuacja świadczenia.
Chora chce do DPS - rodzina odmawia
wniosek o przymusowe umieszczenie w psychiatr. ZOL
ldfsf;