Opiekun prawny osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
Anda87
Praktykant
Zajmuję się: pracownik socjalny
Kontakt:

Opiekun prawny osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej

Post autor: Anda87 »

Czy w Waszych OPSach też praktykuje się coś takiego, że sąd zwraca się o wskazanie kandydata na opiekuna osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej, która ma rodzinę i to rodzina złożyła wniosek o ubezwłasnowolnienie tej osoby? Bo do OPSu w którym pracuje przyszło pismo z sądu o wskazanie kandydata na tego opiekuna, ustaliłam, że rodzina nie chce być opiekunem tej osoby, ponieważ jest bardzo problemowa, uposledzona, a oni sami są na skraju wytrzymałości nerwowej. Teraz ja mam problem, bo kierownictwo na mnie wymusza, że albo mam tą jej rodzinę przekonać albo znaleźć innego kandydata. Sęk w tym, że nikt nim nie chce być. Od kierownictwa usłyszałam, że jak nikt się nie znajdzie, to mnie wskażą jako kandydata. Czy takie praktyki są w ogóle dozwolone?
Awatar użytkownika
wiejskigopsiak
Stażysta
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach
Kontakt:

Re: Opiekun prawny osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej

Post autor: wiejskigopsiak »

jak nikt się nie zgodzi to ostatecznie wójt wskazuje kierownika gopsu. ty możesz spać spokojnie. nie daj się zastraszyć czy wykorzystać nikt nie może tobie kazać zostać opiekunem. ostatecznie zawsze odbywa się posiedzenie sądu na którym osoba wskazana musi wyrazić zgodę
aja
Referent
Zajmuję się: ops
Kontakt:

Post autor: aja »

nikt nie może nikogo przymusić do bycia opiekunem prawnym... nawet sąd czy wójt burmistrz prezydent... jesli burmistrz wskaże kierownika to sąd i tak pyta o zgodę i ten ma prawo odmówić... ponadto ops powinien zrobić wszystko by wykazać swoje zaangazowanie w poszukiwanie opiekuna... tzn. np. dać ogłoszenie o poszukiwaniu kandydata... a na koniec poinformowac sąd o wynikach poszukiwań informujac jednocześnie, iż osoba posiada rodzinę i ich wskazujesz jako kandydatów... u nas działa
aja
Referent
Zajmuję się: ops
Kontakt:

Post autor: aja »

kierownik też nie może zmusić pracownika
Ewa Zep
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Ewa Zep »

Oczywiście, że nikt nie może Cię zmusić. U nas też próbowano naciskać, co prawda nie przez kierownictwo, ale przez Sąd i wzywano wszystkich pracowników na rozprawę i na siłę jednego wyznaczyli. Odwołała się do Okręgowego i oczywiście nie została opiekunem. Straszono karami pieniężnymi itp. najważniejsze to nic nie podpisywać na żadnej sprawie. Ponadto jest przepis (nie chce mi się szukać który artykuł w KPA), że osoba która ma pod opieką daną osobę (czyli w rejonie swojego działania) automatycznie nie może być opiekunem prawnym bo by mogła działać na swoją rzecz.
Sądy niech wybierają między sobą, absolutnie a to absolutnie nikt Cię nie zmusi. A jak masz tak "Mądrą" kierowniczkę to niech sama zostanie.
ODPOWIEDZ