Opiekun prawny w Placówce - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 01 gru 2008, 22:15

Czy jesteście opiekunami prawnymi swoich wychowanków? Jakie macie w związku z tym doświadczenia i dodatkowe obowiązki. Czy płaca wam za to? Czy kiedyś próbowaliście pozbyć się takiej opieki prawnej i czy były z tym problemy? Napiszcie!! Proszę!!
~palma

Napisano: 01 gru 2008, 23:30

Oczywiście!!!, wielu pracowników domów dziecka jest opiekunami prawnymi. I to bardzo dobrze i tak być powinno. Opiekun prawny powinien być osobą z kręgu bliskich i dostępnych osób. Trudno, żeby nim była np. ciocia mieszkająca 100 km od placówki. Bardzo często między dziećmi a ich opiekunami prawnym dochodzi do powstania silnych więzi. Opieka prawna to nie wstyd, a i też żaden wielki problem. Wsród swojej kadry bardzo cenię sobie osoby, które sprawują tę społeczną funkcję. Sama też jestem opiekunem prawnym i wcale mi z tym nie jest źle. Niestety wielu młodych wychowawców ma dziwnie komercyjne podejście do tej sprawy. Pozdrawiam serdecznie wszystkich opiekunów prawnych.
~jolka

Napisano: 02 gru 2008, 0:33

Jolka gratuluję dobrego przykładu dla szczególnie młodych wychowawców. Jednak bycie opiekunem prawnym dziecka to ogromna odpowiedzialność, która przerasta wielu młodych jeszcze niedoświadczonych wychowawców. W moim odczuciu Sąd występując do placówki o wskazanie kandydata na opiekuna prawnego idzie po najmniejszej lini oporu. \" Dziwne komercyjne podejście do tej sprawy przez niektórych młodych wychowawców\" przy obecnym poziomie ich uposażenia przynajmniej ja rozumiem.
Do \"palmy\" skutecznie zrezygnować z tej funkcji należy ze stosownym wnioskiem wystąpić do Sądu.
~ewa

Napisano: 05 gru 2008, 0:37

Pani Dyrektor, Droga Jolu
Czy weźmiesz swojego podopiecznego na święta do domu?
Kupisz mu prezenty, zaśpiewasz kolędę?
Wątpię.
Ta twoja wypowiedź jakaś nieszczera jest...
~ciocia 100km

Napisano: 07 gru 2008, 14:24

Drogie Panie,
nikogo nie można zmusić do bycia opiekunem prawnym, to dobra wola wychowawcy. Ułatwia to sprawę w wielu przypadkach, np. wyrażenie zgody na pobyt w szpitalu itp. Kiedy podpis opiekuna jest potrzebny , teraz i już. Miałam już dużo problemów z otrzymaniem zgody. Natomiast Drogie Ciocie, to , że ktoś jest opiekunem prawnym, to nie znaczy - ze ma dziecko adoptować!!!! oby te wszystkie super ciocie brały dzieci choćby raz w roku do własnego domu i odwiedziły dzieci w placówce. Życzę Wam, aby tak często Ciocie brały na swięta dzieci , jak nasi wychowawcy!
~Beata

Napisano: 21 lut 2009, 12:39

Opieka prawna pelniona przez wychowawce DD- powaznie sie zastanowcie. Ja pelnie taka funkcje spolecznie. Moj wychowanek nie realizuje obowiazku szkolnego zostal juz skreslony z jednej szkoly, zapisany jest do innej i tez ma trudnosci z dotarciem.Z tego tytułu dostalam pismo, ze jesli uczen nie bedzie realizowal obowiazku szkol. zostanie nalozona na mnie grzywna. Co wy na to? Czy ktoś sptkal sie podobna sytuacja? Jak z tego wybrnac? Zlozylam pismo zrzekajac sie opieki prawnej na maloletnim.
~Anna

Napisano: 21 lut 2009, 15:52

W mniemaniu sądu ma on rację nakładając grzywnę. Opiekun prawny jest odpowiedzialny za wychowanka objętego opieką prawną. Jeśli trzeba to musi go nawet zaprowadzać i odbierać ze szkoły. Tak stwierdzi sąd.
~xyz

Napisano: 21 lut 2009, 23:39

Od 13 czerwca 2009r. za sprawowanie opieki prawnej będzie przysługiwało wynagrodzenie. To taka mała rekompensata dla obecnych i przyszłych opiekunów.
~szafa

Napisano: 23 lut 2009, 12:08

szafa czy możesz napisać gdzie można o tym poczytać?
~~`l-

Napisano: 24 lut 2009, 20:16

https://aktyprawne.rp.pl/aktyprawne/akty ... ?id=292370

do postudiowania, ustawa o zmianie kilku ustaw, w tym zapis o wynagrodzeniu za sprawowanie opieki prawnej
~szafa

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x