pracuje w Domu Dziecka, powiedzcie, czy po umieszczeniu wychowanka w MOW lub MOS skreślacie go z listy wychowanków, jak to jest,gdzie jest jakis przepis na to, ustawa?
jeśli umieszczasz go w MOS, to nie skreślasz, ale w MOW umieszcza wychowanka sąd, i wtedy masz mozliwość skreślenia przez Zespół do....
nie pamiętam, gdzie jest na to przepis, ale zapewne macie w regulaminie, kiedy mozecie skreślić wychowanka!
a jeżeli MOS także jest przyznany postanowieniem sądu?
czy my w regulaminie placówki możemy zaznaczyć że skreslamy wychowanka np. kiedy umieszczamy w MOW czy MOS?....
Nie koniecznie!!! Mozna poprosić sędziego, aby wydając postanowienie o umieszczeniu w MOS, wydał jednocześnie drugie, o powrocie wych. do domu rodz. U nas tak własnie załatwiamy sprawę, aby skreślić wych. z listy:)
nie wiem, jest z tym zamieszanie, bo nie ma jakiegos jednoznacznego przepisu określającego czy się skreśla czy nie, czyli Sąd powinien wydać drugie postanowienie o skreśleniu inaczej nie można tego zrobić?
u nas nawet starostwo nie umiało odpowiedzieć na to pytanie...
Miałam sytuację, kiedy dziecko po skreśleniu z MOW-u wróciło do nas do domu dziecka, po pół roku. Byłam bardzo zaskoczona, bo uważałam, że jak jest postanowienie o umieszczeniu w MOW-ie to automatycznie dziecko przestaje być związane z domem dziecka. Okazało się, że niestety nie. Postanowienie inne jest o umieszczeniu w dd, a inne o umieszczeniu w MOW-ie. Sprawdźcie sygnatury akt, to są zupełnie odrębne sprawy. Trzeba pisać do sądu o zmianę postanowienia, ale życzę powodzenia i cierpliwości w bojach. Mnie się nie udało.... tłumaczono odmowę:) rozwodem rodziców... i to właśnie powód, dla którego nie mogę skreślić wychowanka z listy mimo fizycznej nieobecności w placówce.
Pozdrawiam