Jak to jest czy my - pracownicy socjalni Ops-ów powinniśmy sporządzać opinie na temat rodziców biologicznych dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej dla PCPR-u? Bo jakoś nie dopatrzyłam się przepisu na to, a raczej mam wrażenie że się nami wysługują.
Tez mi się tak wydaje
W ustawie o pieczy zastępczej nic takiego nie ma.
A przecież terenem pracy pracowników PCPR jest teren całego powiatu czyli też tej gminy w której pracujesz.
U nas z PCPR-em juz nawet wojna się o to rozpętała. Mają swoich pracowników socjalnych to moga łaskawie się pofatygować. Ale łatwiej GOPS wysłać niech sie męczy.
Otóż to. Dla mnie tym bardziej jest to utrudnienie, gdyż jestem jedynym pracownikiem socjalnym w moim Gops-ie. Mam wszystko na głowie a to jest dodatkowe dla mnie duże obciążenie. Niby w ustawie jest mowa o wywiadach, ale na Boga OPINIĘ o rodzicach dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej, bo dla sądu?! niedługo to i za kuratorów będziemy odwalać ich robotę.
od jesieni ubiegłego roku gminy mają obowiązek wysyłania opinii
z ty że my jeśli rodzina nie korzysta z pomocy ośrodka piszemy że rodzina nie korzysta przez co brak aktualnych informacji o rodzinie