opis faktury za XI w XII

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
ODPOWIEDZ
olaola

opis faktury za XI w XII

Post autor: olaola »

Jak opisać, tzn. daty faktury, którą dostałam np.05.12. a jest kosztem miesiąca XI.
Pod względem form-rach., merytorycznym, zamówienia, zatwierdzono do wypłaty- data 30.11; miesiąc księgowania XI, czy

Pod względem form-rach., merytorycznym, zamówienia, zatwierdzono do wypłaty- data 05.12; miesiąc księgowania XI
smarcik

Re: opis faktury za XI w XII

Post autor: smarcik »

u nas ta druga opcja.
merytoryczni, rachunkowi księgowy i dyrekcja zatwierdzają pod data wpływu, a w koszt idzie z dniem ost. listopada
olaola

może ktoś się jeszcze wypowie, jaka podstawa prawna
misiaa23a

Post autor: misiaa23a »

a może tak jaki masz zapis w polityce rachunkowosci przy dostawaniu faktur na przełomie miesiaca, u mnie jest napisane że"Zapisy w księgach uważa się za dokonywane bieżąco jeżeli :
-wszystkie operacje za dany okres sprawozdawczy zostały ujęte nie później niż w ciągu 5 dni po zakończeniu okresu, a na koniec roku obrotowego do 20 stycznia roku następnego"
i nie ma problemu bo jezeli f-ry za m-c 11 dostane 05.12 to ksieguje w m-cu listopadzie jeżeli 06.12 to ujmuje w grudniu
olaola

mam podobny zapis w polityce ale chodzi o opis na fakturach przy pieczątkach
misiaa23a

Post autor: misiaa23a »

no na pewno nie możesz zatwierdzić faktury pod względem merytorycznym i rachunkowym którą otrzymałas 05.12 np. 30.11 bo wówczas jej nie miałaś otrzymałas ja 05.12 i ta date nakleży napisac
olaola

dzięki za pomoc, opiszę z datami grudniowymi , a miesiąc księgowania XI, 30.11
AHAa

Post autor: AHAa »

A jeśli sprawozdania za listopad już poszły?
Miłka

Post autor: Miłka »

sprawozdania robi się do 10-tego, jak się pospieszyłaś to masz problem, bo trzeba zrobić korektę
po to ustala się zasady w polityce, żeby ułatwić sobie pracę
AHAa

Post autor: AHAa »

A jeśli w polityce rachunkowości nie ma zapisu, co do daty wpływu? I co z ciągłością numeracji? Przecież w momencie wpływu tej faktury listopadowej są już zaksięgowane jakieś dokumenty grudniowe.
ODPOWIEDZ