opłacanie składki zdrowotnej przy stałym - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 mar 2014, 16:39

Mam pytanie w sprawie opłacania składki na ubezpieczenie zdrowotne przy zasiłku stałym a dokładnie w sytuacji kiedy osoba jest zarejestrowana w PUP i w połowie miesiąca składa wniosek o zasiłek stały.
Czy żądacie wyrejestrowania się tej osoby z PUP przed wydaniem decyzji czy robi to ona jak otrzyma decyzję od nas i przede wszystkim od kiedy opłacacie składkę gdyż nie jest ona podzielna np. złożył klient wniosek dzisiaj 12.03.2014 r. o przyznanie zasiłku stałego należy się on od 01.03.2014 r. ale jest zarejestrowany na dzień dzisiejszy w PUP od kiedy zgłaszamy do ubezpieczenia? Czy należy wystawić odrębną decyzję na ubezpieczenie od kolejnego miesiąca
~mariola

Napisano: 12 mar 2014, 16:55

Miała taki przypadek i dzwoniłam do PUP i akurat za miesiąc marzec składek jeszcze nie opłacili . ja wydałam decyzje na stały i składki i klient z ta decyzja udał sie do PUP i wyrejestrował.
~ola

Napisano: 12 mar 2014, 16:59

U mnie jeśli klient dostaje decyzję na zasiłek stały od 1 danego miesiąca to po otrzymaniu decyzji idzie do PUP-u z tą decyzją i zostaje wyrejestrowany z dniem 1 danego miesiąca a my zgłaszamy go z dniem 1 danego miesiąca.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 13 mar 2014, 1:44

Nie musisz pisać odrebnej decyzji, wystarczy, że w decyzji o zasiłku stałym napiszesz, że składka zdrowotna będzie obowiązywała od - do.
~xx

Napisano: 13 mar 2014, 10:06

jeżeli osobę której przyznano zasił. stały chce się objąć ubezpieczeniem zdrowotnym to w tym celu nie wydaje się żadnej decyzji
~ja

Napisano: 13 mar 2014, 10:33

ubezpieczenie przyznajesz od dnia przyznania zasiłku stałego. klient idzie do pup z decyzją i go wyrejestrowują. jeśli składki z ops i pup nałożyły by się, to pup zwraca się do zus o zwrot nadpłaconej składki. ale to już sprawa pup, a nie twoja.
~p

Napisano: 13 mar 2014, 10:34

A u mnie była kontrola z ZUS i domagali się decyzji - co więcej miał być rejestr tych decyzji ( bo nie przy każdym stałym składka jest opłacana więc ze spisu spraw jasno to nie zawsze wynika). W decyzji miało być napisane na jaki czas przyznaje się składkę, od jakiej podstawy jest naliczana oraz jej wysokość.

W przypdku osób, które składki nie miały- musiało być oświadczenie Klienta skąd ma ubezpiecznie i że nie wnioskuje o składkę.
~Percia

Napisano: 13 mar 2014, 10:44

Nie wiem o jakiej kontroli piszesz. Ustawa w skrócie o ubezpieczeniach zdrowotnych nie przewiduje przyznawania tych uprawnień w formie decyzji. Objęcie kogoś ubezpiecz.zdrowotnym wynika z mocy ustawy. Czyli np. za osobę pobierającą zasiłek stały do ubezpieczenia zdrowotnego zgłasza wójt, burmistrz, prezydent itd. O objęciu takiej osoby ubez.zdrowotnym można poinformować stronę w decyzji przyznającej zasił.stały lub my to robimy oddzielnym pismem
~ja

Napisano: 13 mar 2014, 10:48

My tez nie wydajemy decyzji na składki, jedynie w pouczeniu decyzji przyznającej zasiłek informujemy o opłacaniu skł. zdr.
~anka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x