do ` i ... zgadza się świadczenia rodzinne zwolnione są od opłat skarbowych jak i nie stanowią podstawy do wystawienia PIT8C DE nie figuruje na żadnej liście zwolnień ....... a więc biorąc pod uwagę że to jest wykaz zamknięty trzeba będzie kasować wnioskodawcę ... oczywiście zapewne do czasu jak się ustawodawca nie obudzi
prawdziwe zz sytuacja może być też odwrotna. Ty będziesz brała opłatę skarbową a kontrola zarzuci brak podstawy i będziesz oddawać wszystkim z własnej kieszeni.
Strasznie ciekawe są te wszystkie pomysły. Powiedziałbym że \"takie typowo Polskie\";) Pit8c, opłata skarbowa, czy doliczać VAT, tylko prezydent/wójt może podpisywać decyzje (najlepiej osobiście:)) Co tu jeszcze znaleźć? Czekam na więcej:D
Fantomasie- no co ja poradzę, że rzeczywistość jest jaka jest. Ja prawnikiem nie jestem, moja radczyni powiedziała, że nalezy brać opłate skarbową, zechcę to od niej na pismie i będę miała \"dupochron\". A że ja sobie na ten temat myślę, to co myslę to moja sprawa, a robic mam według przepisów. Jesli masz taką moc sprawczą to zadziałaj, żeby nasza grupa (p)osłów wydała ustawe, która nie będzie takim bublem i nie będzie miała możliwości tysiąca interpretacji. Aha, i jeszcze zapomniałeś o tym, czy doliczać energetyczny do dochodu wyliczając inne świadczenia, np. rodzinne
Marzena dodatek mieszkaniowy jest ustawowo zwolniony zarówno z opłat skarbowych jak i od podatku od osób fizycznych..... dodatek energetyczny nie znajduje się na żadnym z tych wykazów zwolnień
DE nie jest żadnym świadczeniem dlatego Radca Prawy mi powiedział, że należy pobierać opłatę skarbową, a co do PIT 8C to jest jeszcze trochę czasu więc może będą jakieś wyjaśnienia. A na dzień dzisiejszy by trzeba wystawić tego PIT-a.