no to chyba nie mam tego przeczytałam od a do z i nie ma małe www to podaj mi link gdzie to k....jest. mam już tego dość przepisy są niejasne i bądź tu mądry i pisz wiersze!!~!!
no to chyba nie mam tego przeczytałam od a do z i nie ma małe www to podaj mi link gdzie to k....jest. mam już tego dość przepisy są niejasne i bądź tu mądry i pisz wiersze!!~!!
już zaczynam mieć dość tego cyrku z DE a wczoraj przyszła pani, która z powodu upośledzenia umysłowego ma od dziecka rentę i opiekuna prawnego zapytała: \"A CZY PANI WIE, ŻE BĘDĄ ZWRACAĆ ZA PRĄD?\"
Boże broń...nie deprecjonuję osoby z powodu jej choroby, ale chodzi tu o ludzki spryt...o to jak wiedzą gdzie i co dostać...
mozna zwolnic osoby korzystające ze świadczeń z pomocy społecznej na podstawie art. 7 pkt 5 ustawy o opłacie skarbowej niestety pozostałe osoby nie mogące się wykazać korzystaniem z pomocy ops powinny wnosić opłatę skarbową
Art. 7.
Zwalnia się od opłaty skarbowej:
5) osoby, które dokonując zgłoszenia lub składając wniosek o dokonanie czyn- ności urzędowej albo wniosek o wydanie zaświadczenia lub zezwolenia (pozwolenia, koncesji) albo składając dokument stwierdzający udzielenie pełnomocnictwa lub prokury albo jego odpis, wypis lub kopię przedstawią zaświadczenie o korzystaniu ze świadczeń pomocy społecznej z powodu ubóstwa;
byliśmy u radcy prawnego, powiedział nam że Burmistrz ani Rada nie ma możliwości podjęcia zarządzenia lub uchwały dot. zwolnienia z opłaty skarbowej od decyzji w sprawach przyznania dodatku energetycznego
NIEOFICJALNIE nr klasyfikacji budżetowej będzie 852 – Pomoc społeczna ( informacja ustana z UW, wcześniej była propozycja inna, sprawa w toku, może po niedzieli będzie coś więcej wiadomo)
DZIAŁ 852 – POMOC SPOŁECZNA
85215 Dodatki mieszkaniowe
KOMENTARZ: Rozdział ten wystepuje w budzetach gmin ( par. 311). Dodatek mieszkaniowy
jest swiadczeniem pienieznym wypłacanym przez gmine, majacym na celu
dofinansowanie wydatków mieszkaniowych ponoszonych w zwiazku z zajmowaniem
lokalu mieszkalnego. Pomoc ta przysługuje jedynie najbiedniejszym mieszkancom
gminy w przypadkach scisle okreslonych przez przepisy ustawy z 21 czerwca
2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. Nr 71, poz. 734 z pózn.zm.).
Z ostatniej chwili: dostałam interpretacje Ministerstwa Finansów, że opłata skarbowa 10 zł, zwolnione z niej mogą być jedynie osoby korzystające z pomocy społecznej z powodu ubóstwa:)))
Rewelka!!!!!! )))