opłata za schonisko dla bezdomych - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 13 lut 2014, 16:40

proszę o pomoc, klient jest osobą bezdomną został skierowany do schroniska, zaś jedynym źródłem jego dochodu jest zasiłek stały. Czy z zasiłku stałego mamy prawo potrącać 70% kosztów pobytu
~ola

Napisano: 13 lut 2014, 16:44

zas staly przekazuj na schronisko
~rem

Napisano: 13 lut 2014, 21:41

Absolutnie! Zasił stały jest klienta i on decyduje. Skierowanie pisemne przez MOPS, OPS do schroniska jest jeznoznaczene do pokrycia kosztów pobytu w schronisku.
~MEK

Napisano: 20 lut 2014, 19:16

Zgodnie z ustawą gmina bezdomnemu ma zapewnić schronienie i gorący posiłek. Zapewniamy bezdomnemu kierując go do schroniska i jeśli ma swój dochód to zgodnie z ustawą klient ma wyczerpać wszystkie swoje możliwości/ ma dochód i pisze oświadczenie ,że pokryje koszty pobytu . Jeśli koszty przekraczają jego dochód to część brakującą pokrywa nasz OPS. Jeśli nie starcza bezdomnemu na podstawowe potrzeby to stara się o np. zasiłek celowy lub okresowy.

Do ~MEK: skierowanie pisemne do schroniska nie jest jednoznaczne z pokryciem kosztów jakie wystawiamy ponieważ w tym skierowaniu uwzględniamy przyznanie pomocy przez OPS i zobowiązanie bezdomnego z wyrażeniem zgody na przelewanie na konto zasiłku stałego / okresowego czy celowego na pokrycie kosztów pobytu.
Jestem przychylna takim formom pomocy ponieważ dochodziło do tego, że bezdomni nieprzekraczający kryterium dochodowe mieli skierowania czyli pobyt w schronisku opłacany w całości przez OPS i często mieli więcej pieniędzy niż uboga rodzina wielodzietna
~MAGDA 11

Napisano: 21 lut 2014, 15:29

Możesz za jego zgodą oczywiście. 70 % na schronisko a resztę do rak klienta. W końcu ma jakiś dochód.
~Ja

Napisano: 21 lut 2014, 15:31

A jak nie, to niech sam sobie opłaca schronisko. Dosyć żerowania na OPS miesiąc w miesiąc. Mam takiego delikwenta od 2010 roku zatem 4 lata w Schronisku, i ani mu się widzi wychodzić z bezdomności.
~Ja

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x