ubezpieczenie zdrowotne kod, bezdomny - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 lut 2014, 20:04

Witam, od niedawna na osrodku dla bezdomnych mam pana, który ma emeryturę. Przez cale życie był bezdomny, nie leczyl się( ma 75 lat, jest niewidomy, ledwo co sam się porusza) Trafil do nas z ulicy. Ośrodek jest w lubuskiem a pan jest z dolnoslaskiego. Chciałam go zapisac do lekarza rodzinnego, zacząć jakieś konkretne leczenie, skierowac do ZOL lub DPS. A tu zonk - nie ma naszego kodu w ubezpieczeniu zdrowotnym i go nie zapiszą do naszego NFZ. Jego ubezpieczenie nie jest uznawane do wyboru lekarza rodzinnego, bo ma inny kod, symbol na odcinku emerytury. Z rozeznania w środowisku dowiedziałam się ze nasz Zus każe zalatwiac takie sprawy osobiście. Gościu nie jest jednak w stanie tam dojechać ( 25 km) bo leży. Jak to zatem rozwiazać, mieliście taki przypadek?
~katek

Napisano: 13 lut 2014, 21:44

Zwrocić się z pismem do ZUS w którym pobiera emeryturę, czy są odprowadzane składki na swiadczenia zdrowotne. Sprawa załatwiona.
~MEK

Napisano: 14 lut 2014, 16:08

sa odprowadzone, mam odcinek, ale w naszym ośrodku zdrowia, powiedzieli, że dopiero lekarz go przyjmie, gdy będzie miał dokument poświadczajacy ubezpieczenie z kodem lubuskiego oddziału a nie wrocławskiego. I zonk.
~katek

Napisano: 15 lut 2014, 0:01

Systemm Ewuś działa w całej Polsce. Klient ma prawo do św. zdowotnyc.
~MEK

Napisano: 16 lut 2014, 15:56

no to chamówa ze strony przychodni, chyba dryndnę w tej sprawie do NFZ
~katek

Napisano: 18 lut 2014, 21:05

.
~.

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x