Mam problem z opłatami za okresy krótsze niż miesiąc w przypadkach gdy za pobyt płaci tylko mieszkaniec domu i gmina. W decyzji ustalającej opłatę określam, że mieszkaniec domu płaci do wysokości 70% swojego dochodu a resztę Gmina. Wszystko jest ok. jeśli pobyt zaczyna się od 1 dnia miesiąca i najlepiej jakby kończył się ostatniego, ale rzadko tak bywa. Jeżeli opłata za pobyt dotyczy okresu krótszego niż miesiąc ( np. 10 dni w pierwszym miesiącu a najczęściej w ostatnim miesiącu pobytu) i 70 % dochodu mieszkańca wystarcza na pokrycie opłaty za ten okres to DPS i tak dzieli tą kwotę na dni, pobiera od mieszkańca kwotę za np. 10 dni a reszty żąda od gminy. Uważamy, że jeżeli w kwocie nie przekraczającej 70 % dochodu mieszkańca mieści się cała opłata za ten okres to gmina nie powinna już dopłacać ? Nie wiem jak to właściwie powinno być ale chciałabym wiedzieć jak to jest w innych OPS.
u mnie zawsze gmina dopłaca, nawet za 3 dni ale powiem szczerze, że ustawa mówi wyraźnie \" mieszkaniec domu, nie więcej jednak niż 70 % swojego dochodu\" znaczyło by to, że mógł by pokryć całość za te przykładowe 10 dni. Ciekawe
No właśnie ! O to właśnie mi chodzi ! Dlaczego gmina ma dopłacać jeśli 70 % dochodu mieszkańca domu wystarcza na pokrycie opłaty . Nie wiem na jakiej podstawie możne wtedy Gmina płacić. Gmina ma obowiązek przekazywać środki finansowe w wysokości różnicy pomiędzy średnim miesięcznym kosztem utrzymania mieszkańca w DPS, a odpłatnością Mieszkańca - ustaloną zgodnie z art. 61 ust. 2. pkt. l ustawy o pomocy społecznej i to OPS ustala w decyzji odpłatność za DPS a nie Dom.
Może ktoś jest w stanie podać jakiś przepis i wyprowadzić mnie z błędu?
HEJ JULA .....PYTAŁAM W TEJ SPRAWIE PANIĄ, KTÓRA PRACUJE W PCPR I ZAJMUJE SIĘ WYDAWANIEM DECYZJI O UMIESZCZENIU - A NA STARYCH ZASADACH O ODPŁATNOŚCI- WIĘC ONA TWIERDZI, ŻE JEDNAK MUSI TO BYC PROPORCJONALNIE CZYLI DZIELIMY WYSOKOŚĆ ODPŁ. MIESZKAŃCOWI PRZEZ 30 (zgodnie z ustawą o rachunkowości i finasach) I X NP. . 10 DNI I TO SAMO GMINA - WYSKOŚĆ ODPŁ. Z ICH STRONY ZA PEŁNY MIESIĄC DZIELI SIE PRZEZ 30 I X 10 DNI. POZDRAWIAM
Takie same argumenty ma DPS \" tak trzeba\" , ale mnie to nie przekonuje . Przepisy nic na ten temat nie mówią, a jeśli faktycznie tak trzeba to byłby zapis w ustawie tak jak z opłata za 21 dni!!
PCPR wydaje tylko decyzje o umieszczeniu a opłatę ustala OPS i nie ma żadnego przepisu żeby mieszkaniec domu miał wnosić opłatę w 1/30. Jest wyraźny zapis że nie więcej niż 70 % dochodu i basta.
dla mnie sytuacja jest prosta
jest jakies 70% dochodu Pana Kowalskiego który ma emeryture 1000 zł wiec jego 70% bedzie 700zł i powiedzmy ze w marcu jest tylko 10 dni w dps to 700:31 dni=22,58zł razy 10dni i PanKowalski płaci 225,80,tak samo robisz z różnica jak gmina dopłaca