decyzja kierująca do DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 24 mar 2009, 16:15

Kiedy należy wydać deczyję kierującą do DPS , czy można jak się skopletuje akta i przesyła się jej do PCPR , czy poźniej . Jak długo jest ważna taka decyzja , jeśli klient oczekuje na miejsce?
~kora

Napisano: 24 mar 2009, 17:14

decyzje kierującą do dps wydajesz po skompletowaniu dokumentów i razem wysyłasz do pcp na terenie którego funkcjonuje dany dps. PCPR wydaje ostateczną decyzje o umieszczeniu, ktra jest podstawą do przyjecia mieszkańca
~www

Napisano: 24 mar 2009, 21:29

tak jak wyżej.
~Marta

Napisano: 24 mar 2009, 21:50

Rozumiem , ale czy jest jakiś okres wzności decyzji kierującej , chodzi mi o osoby które oczekują w kolejce np 2-3 lat, czy ta decyzja jest wazna ? Na moim terenie nie wiem dlaczego mOPSy przekazują tylko akta , a decyzje kierujące wystawiają jak damy im znać że się zwolniło miejsce , wówczas niekiedy jest tyle bałganu, no i straty czasu , gdyż zanim MOPS wystawi deczyję , zanim PPR wyda na umieszczenie decyzję , i wówczas możemy osobe przyjąć , to ta droga administracyjna niekiedy trwa 2-3 tygodnie. Jak to w innych miejscach wygląda. Czy moge domagac się od MOPS razem z aktami osoby także decyzji kierującej , powtarzam , ale jesli jakis okres będzie musiała ona czekać na zamieszkanie w DPS?
Dzięki wszystkim za opdowiedź.
~kora

Napisano: 25 mar 2009, 12:13

Decyzja kierująca jest podstawą do umieszczenia osoby na liście oczekujących do dps. Proponuję zwrócić akta i domagać się wydania decyzji kierującej. Nie ma terminu ważności decyzji.
~x

Napisano: 07 kwie 2009, 12:00

tak jest najpierw decyzja kierująca, potem w sprawie odpłatności.
~berta

Napisano: 07 kwie 2009, 12:27

Czy kierując osobę do DPS\'u i jest ona na liście oczekujących obok decyzji kierującej wydajecie od razu decyzje o odpłatności?
Czy dopiero później, jak ta osoba już w danym dps zamieszka?

~DagaS

Napisano: 07 kwie 2009, 12:37

można od razu : kieruję pana..... i ustalam odpłatność itd, ale można najpierw skierować a po umieszczeniu wydać decyzję w sprawie ustalenia odpłatności.
~berta

Napisano: 07 kwie 2009, 12:50

W art. 59 mowa jest o dwóch decyzjach o odpłatności i o skierowaniu. Ja wydaję dwie. O odpłatnosci wydaję gdy osoba jest umieszczona od dnia jej przyjecia, wyliczam w niej szczegółowo koszt jesli jest przyjęta w srodku miesiąca. Wydaje mi sie że tak jest prościej, przynajmniej ma to jakiś logiczny ciąg_ dec. o skier, dec. o umieszczeniu w konkretnym domu, przyjęcie człowieka, dec. o odpłatnosci. Człowiek umieszczony ma jastość co jest co. Ale różne Ośrodki różnie robią. U mnie jest tak. Po kontroli nikt nie maiła zastrzeżeń.
~x

Napisano: 07 kwie 2009, 13:00

No właśnie i to jest logiczne - kieruję, wydaję decyzję kierująca, jak zostaje umieszczony to decyzję o odpłatności. Logiczny ciąg zdarzeń.
U mnie w Ośrodku natomiast obie decyzje wydaje się w tym samym czasie i są sytuacje, że dana osoba na liście oczekujących czeka ze 2 lata a pracownicy przy każdej zmianie jej dochodu czy kosztu za pobyt zmieniają tę decyzje, mimo, że ta osoba jeszcze nie mieszka w tym dps. Czy to nie jest bez sensu?
Zajmuję się DPS\'ami od niedawna i kombinuję jak tu powprowadzać swoje zmiany, żeby było prościej i przejrzyściej :)
~DagaS

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x